Annons:

”EU – valet kräver eftertanke av partiledningen” säger Thorén (L)

Sverker Thorén (L)

”EU – valet kräver eftertanke av partiledningen” säger Thorén (L)

Sverker Thorén är en av de ledande Liberalerna i Västervik. Han går nu ut med hård kritik mot den partiledning som nästan lyckades att få bort partiet från makten i EU:s maktkorridorer.
- Valresultatet kräver eftertanke från många, säger han.

Annons:

Liberalerna gjorde sitt sämsta EU -val någonsin och lyckades med ett nödrop klara sig kvar i EU – parlamentet. De fick preliminärt 4,1 procent av svenskarnas röster.

- Att ett Sverige som är mer EU – positivt än någonsin, inte ger ett parti som Liberalerna fler röster, som är det mest EU – vänliga partiet gör att partiledningen måste tänka till, säger Sverker Thorén.

Han säger att även om det går en populistisk och nationalistisk strömning genom hela Europa och även i Sverige, skulle inte partiet ha gjort ett så dåligt EU – val. Det är på speciellt en punkt som han är mycket kritisk till hur partiledningen har skött.

- Det är sättet man hanterade EU – valsedeln. När man lyfte bort Cecilia Wikström från listan, en politiker som nått bra resultat i EU. Partiledningen blev orolig för hennes engagemang på annat håll att hon tvingades bort. Det har fått otroligt negativa konsekvenser för Liberaler på lokalt plan.

Han tycker att partiledningen agerade räddhågset på ett sätt som skrämde bort väljarna.

Ny partiledning

Vid landsmötet den 28 juni kommer en ny partiledare att väljas. Jan Björklund offentliggjorde att han skulle avgå i upptakten till EU – kampanjen, tidigt i våras.

- Det var inte taktiskt bra tillfälle att berätta om att man ska avgå, säger Sverker Thorén.

Sverker är glad över att det finns två tydliga och duktiga kandidater, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag, som är beredda att ta över efter Jan Björklund, men att det inte räcker med att byta partiledare.

- Det räcker inte att få en ny partiledare. Partiledningen måste tänka till hur man ska leda partiet framåt. Det har varit mycket snabba puckar den senaste tiden, där lokalpolitikerna inte har involverats.

Sverker vill att partiet måste få en bredare politik.

- Det räcker inte med att Liberalerna förknippas med skolan och kärnkraften.

Han hoppas på att klimat – och miljöfrågorna kommer högt upp på dagordningen för Liberalerna.

- Både Erik och Nyamko tar upp de frågorna och vill värna om klimatet, miljön och den biologiska mångfalden, säger Sverker Thorén.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt