Annons:

SD spår svåra år i kommunen:

Tommy Ivarsson och Dan Larsen spår svåra år för kommunen framåt.

SD spår svåra år i kommunen: "Måste minska antalet anställda"

Tuffa tider väntar för Västerviks kommun. Det menar Sverigedemokraterna som nu lägger vad de menar är en ansvarsfull budget.
– Invandringen är ett hot mot demografin om vi inte får nämnvärda bidrag, säger Tommy Ivarsson.

Annons:

Sveriges Kommuner och Landsting har varnat för att en skattechock kan bli verklighet i landets kommuner. Det vill Sverigedemokraterna undvika som nu presenterar sin budget för kommande år och planen för de kommande två åren.

– Det går inte att höja skatten med 60 öre varje år. Vi måste klara ekonomin på sikt och nu behövs det ett omtag i kommunens ekonomi, säger Tommy Ivarsson (SD).

Antalet anställda har bara blivit fler och fler, säger sverigedemokraterna Tommy Ivarsson och Dan Larsen.

– Det är många av anställningarna som har kommit till tack vare pengar från Migrationsverket och från olika statsbidrag. Det här bara fortsätter, men det kan bli en bitter eftersmak för kommunen och i stället bli en stor kostnad. Det har kommit en hel del från staten, men ingen vet var det tar vägen nu.

SD menar att personer över 80 år oftast pekas ut som en kostnadsmässigt stor grupp. Det är fel, menar partiet, som i stället kanske inte fullt så överraskande pekar ut invandringen.

– Ett hot mot demografin är invandringen om vi inte får nämnvärda bidrag. Det vill man inte prata så mycket om, men invandringens konsekvenser kan bli kännbara. Anhöriginvandringen kommer öka och det är en klar majoritet eftersom även KD står bakom det. Vi kan få stora problem på den fronten och staten lägger över ansvaret på kommunerna. Det kommer ge kommuner stora kostnader. De som är över 80 år kommer inte bli något problem förrän 2025 och inte i den storleksordning det pratas om.

"Inget stålbad"

Nu menar Sverigedemokraterna att det tvåprocentiga överskottsmålet kan glömmas det närmaste året, även om man på sikt vill nå dit.

– Vi ser ett resultat på 0,9 procent och det borde vara det dubbla, men det går inte nu. Kommunen måste genomgå en besparingsoperation. 

Kommunen skulle helst behöva effektivisera med två procent inom alla kommunala verksamheter, menar SD.

– Det handlar inte om något stålbad, men varje förvaltning måste vara kostnadseffektiv. På barn- och utbildningsnämnden går det inte att spara så mycket för där räknar vi med statsbidrag på cirka tolv miljoner kronor och då kan vi inte effektivisera där.

I socialnämndens fall handlar det ofta om lagstadsad verksamhet. Hur ska det gå till?

– Det blir inte lätt, det ska jag inte påstå. Och det kan tillkomma fall det inte går att budgetera för, men det viktiga är att arbetet kommer igång. Har man jobbat förtvivlat med det och det inte går vid årets slut, så får man lösa det.

"För mycket mellanchefer"

Antalet anställda har ökat med knappt 20 procent, enligt SD. På tok för många tjänstemän, anser partiet.

– Där finns en stor effektiviseringsmöjlighet. Det är för mycket mellanchefer.

Sverigedemokraterna är noga med att påtala att de inte menar att det ska ske effektiviseringar för "dem på golvet". 

– Men det måste bli en höjd nivå och ökad effektivisering sett till ekonomin. Det behövs en väckelserörelse. Det går inte att bara plussa på pengar.

Inför varje anställning framöver vill partiet se en kritisk utvärdering.

Vill satsa på SFI

I budgeten vill SD bland annat se en satsning på SFI, Svenska för invandrare. Partiet anser att bristande språkkunskaper är ett stort bekymmer och föreslår att tre miljoner kronor reserveras i BUN:s budget för att vässa svenskundervisningen för nyanlända. 

– Ofta misslyckas man på grund av språkkunskaperna. En bra SFI-undervisning är det bästa för både invandrarna och oss, för att få det effektivt. Vi har för hög arbetslöshet i den gruppen och det tär på ekonomin.

SD vill satsa 14 miljoner kronor från och med 2020 för att förbättra undersköterskornas löner i Västervik. Dessutom avsätts fyra miljoner kronor för att kommunens äldre och långtidssjuka ska få göra fler utflykter.

– Vi ligger långt under medellönen. Lön är inte allt, men det är ett sätt att öka attraktionskraften, säger Dan Larsen.

Utan Trafikverket vill Sverigedemokraterna inte att en södra infart byggs. I stället föreslås en enklare utrymningsväg som ska kunna användas av utryckningsfordon.

– En nöd- och räddningsväg, helt enkelt.

SD vill också införa en kommunal vaktstyrka för att skapa trygghet och inrätta en kulturarvsfond som ska stärka tradition och gemenskap. SD föreslår en oförändrad skattesats. 

Chanserna att få igenom budgeten är förstås små, vilket även företrädarna inser.

– Men kanske kan vi få igenom någon del. Det viktiga är också att vi sår ett frö och väcker kommunen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt