Annons:

Vill se stärkt samverkan med civilsamhället

Jimmy Lord (KD). Foto: Ossian Mathiasson

Vill se stärkt samverkan med civilsamhället

Kristdemokraterna i Region Kalmar län vill att regionen utreder möjligheterna att öka samverkansmöjligheterna med civilsamhällets aktörer i syfte att stärka organisationslivet i länet och därigenom också utöka de gemensamma samhällsvinsterna. Detta enligt en motion som skickats in till Regionfullmäktige.

Annons:

Bakom motionen står Jimmy Loord och Anders Andersson, som vill se en stärkt samverkan med civilsamhället.

– Civilsamhällets organisationer utgör en stark bas och en viktig del av det svenska samhället och här har Region Kalmar län stor möjlighet att se över och förbättra sitt arbete med att knyta kontakter med och ingå avtal om samverkan med civilsamhället. Samverkan kan spänna över flertalet områden och utifrån en kartläggning gjord av SKL är de vanligaste områdena kultur, rekreation och idrott, barn- och ungdomsverksamhet, äldre, personer med funktionsnedsättning, nyanlända och folkhälsa, säger Jimmy Loord (KD) i ett pressmeddelande.

En viktig del

I vårt grannlän Östergötland har man under förra året på regional nivå arbetat med civilsamhällets frågor och kommit fram till en mer tydlig samverkan i det som fått namnet ”Regionala Överenskommelsen Östergötland”. Dokumentet hade först och främst sin utgångspunkt i det som är viktigt för civilsamhällets organisationer men det fick också en politisk bekräftelse genom att det behandlades på Regionfullmäktiges möte i november 2018. 

–  Det är viktigt att medborgare och civilsamhället genom sitt engagemang kompletterar de offentliga organisationerna i samhällsutvecklingen. Vi vill se detta som en viktig del i det offentliga samhällsbygget. Därför hoppas vi att regionledningen är intresserad av att ta initiativ i samma riktning som man gjort i Östergötland, säger Anders Andersson (KD).

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt