Annons:

Liberalerna och Vänsterpartiet stöder budgeten

Liberaler och Vänsterpartiet stöder budgeten

Liberalerna och Vänsterpartiet stöder budgeten

I ett extra kommunstyrelsesammanträde klubbades kommunensbudget igenom som kommer att definitivt beslutas om den 26 augusti vid ett extra kommunfullmäktigesammanträde. Vänsterpartiet och Liberalerna stödjer den minoritetsledda kommunledningen.
- Vi har haft långa diskussioner inom vårt parti innan vi valde att stödja budgeten, säger Kenneth H Axelsson (L).

Annons:

Det var inte principer utan politisk verkstad som tillslut fick Liberalerna att välja sida och ställa sig bakom den budget som arbetats fram gemensamt av den styrande majoriteten, S, C och MP. Det gäller även Vänsterpartiet.

- Det viktiga var att inte ledas av principer utan att få fram politiska förslag som leder framåt, säger Kennet H Axelsson.

Han menar att den styrande minoriteten har lyssnat och tagit till sig av Liberalernas förslag till budget.

- Till slut fanns inget annat alternativ kvar för oss.

Inte ens de forna allianskollegorna M och KD samt SD kunde ge lika mycket liberal politik tillbaka i de förslag till kommunbudget som minoriteten kunde. Därför blev valet tillslut enkelt.

- Men vi är fortfarande i opposition, säger Kenneth H Axelsson.

Att vara i opposition gäller även för Vänsterpartiet som fört diskussioner med S, C och MP under hela våren.

- Vi har fått igenom en del av våra hjärtefrågor men inte alla, säger Mariann Gustafsson.

Därför kommer partiet att föra fram en el del säryrkanden när budgeten kommer att tas upp vid ett extrainsatt KF den 26 augusti.

- Vi kommer inte att fälla budgeten men lägga säryrkanden. Vi vill fortfarande ha mer pengar till välfärden, mer pengar till bättre skolmat, mer till barn med särskilda behov och bättre kvalitet i äldreomsorgen samt påskynda arbetet med ett kulturkvarter vid Spötorget och bättre underhåll på kommunens cykelbanor.

”Vi visar på ett starkt ledarskap”

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande anser att den minoritetsledda kommunledningen visar på ett starkt och lyssnande ledarskap som tar till sig av olika partiers konstruktiva förslag.

- Vi har bjudit in till samtal om budgeten och en del av partierna har hörsammat inbjudan och vi har haft bra diskussioner med dem. Alla har inte fått igenom allt vad de vill men tillräckligt för att kunna stödja den här budgeten.

Alla de här fem partierna skulle vilja ha fattat beslut om budgeten redan i juni, men en tredjedel av kommunfullmäktiges ledamöter ville ha återremiss av budgeten, vilket ledde till den extra KS sammanträdet under måndagen.

- Nämnder och förvaltningar måste få tid på sig att göra sin budget innan årsskiftet. Som det ser ut nu kommer de att kunna starta med det den 1 september, säger Dan Nilsson.

Budgeten kan återremitteras ytterligare en gång men då krävs det att mer än hälften av alla ledamöter i KF röstar för det och så verkar inte bli fallet då S, C och MP får stöd av L och V.

Conny Tyrberg (C) ser med tillförsikt fram emot den kommande budgeten.

- Långsiktigt visar vi på en resultatförbättring av kommunens ekonomi fram till 2027. Vi har också en unik uppföljning av ekonomin som görs en gång i månaden, vilket gör att vi kan agera snabbt.

Dan Nilsson säger att målet om två procent i överskott inte är det viktigaste utan att verksamheterna fungerar.

- Det är en budget som präglas av fokus på tillväxt, stora satsningar på klimat och miljö samt satsningar på välfärden. Vi kan göra det utan att ta några lån och finansiera det på egen hand. Det sparar pengar för kommunen på lång sikt.

Anna Bodjo (MP) är också nöjd med att budgeten ser ut att kunna klubbas igenom de 26 augusti.

- Vi ser fortsatt satsning på den mobila fritidsgården som blivit en succé och det känns bra att vi har fått en majoritet som står bakom den här budgeten.

Överskottet i budgeten för 2020 är 16 miljoner kronor. Ett överskott som är lägre än de senaste årens överskott.

-         

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt