Annons:

Så vill M förändra arbetet inom äldreomsorgen

Jon Sjölander (M)

Så vill M förändra arbetet inom äldreomsorgen

Äldreomsorgen i Västerviks kommun har fått utstå mycket kritik under det senaste tre kvartalen. Moderaterna i Västerviks kommun har nu tittat närmare på problemet och har kommit fram till hur det kan lösas. Det handlar om intraprenad, ett sätt av organisation där medarbetarna själva får större makt över sitt arbete.

Annons:

Jon Sjölander (M) säger att det har inträffat en del incidenter inom äldreomsorgen i Västerviks kommun, den senaste tiden. Anhöriga vittnar om missförhållanden som brukare utsätts för samt att personalen har slagit larm om hur tuff arbetssituationen är för många som arbetar inom äldreomsorgen.

- Man kan inte ta ifrån anhöriga, brukare och personal sina upplevelser. Samtidigt vittnar Västerviks kommun om att äldreomsorgen är bra. Jag tror att sanningen ligger någonstans mitt i mellan. Det moderaterna konstaterar är att det behövs mer resurser inom äldreomsorgen, säger Jon Sjölander.

Vill förändra arbetssätt och styrning

För att öka kvaliteten ute i äldreomsorgen vill moderaterna testa ett annat arbetssätt inom den del verksamheter - intraprenad.

- Det är ett nytt hållbart arbetssätt inom äldreomsorgen. Där personalen får möjlighet att själva får större inflytande över sitt arbete. Vilka förändringar som behöver göras och när och hur de ska ske, säger Jon Sjölander.

Uppdraget vilka verksamheter inom äldreomsorgen som ska delta i testet, får socialförvaltningen.

Personalen som arbetar inom intraprenaden har samma anställningsvillkor som övriga anställda i kommunen och omfattas av samma lagar.

-  Grunden i intraprenaden är att verksamheten själva får hantera eventuella överskott. Meningen är att överskottet ska komma brukarna till del, kompetensutveckling eller andra personalutvecklande insatser.

Verksamheterna blir mer självstyrande och kan ta över HR – service, viss lokalvård, samt rekrytering. Vad som ska tas över regleras i ett avtal mellan Västerviks kommun och verksamheten.

Jon Sjölander är övertygad att detta styrsätt kommer att påverka verksamheterna på ett positivt sätt.

- Om personalen känner att de får mer ansvar kommer det att påverka kvalitén inom äldreomsorgen.

Under de senaste tio åren har löneutvecklingen för lärare varit hög, men den inte varit inom äldreomsorgen. Är inte lönefrågan viktig för att behålla de som arbetar inom äldreomsorgen?

- Jo det måste man också se över, men jag anser att vi ska börja med att få personalen att trivas, säger Jon Sjölander.

Han berättar att flera kommuner i landet har startat intraprenad inom äldreomsorgen och nått goda resultat.

- Jag har också talat med personer som jobbar med det arbetssättet och de säger att det är det bästa arbetssätt de har haft i sitt arbetsliv, säger Jon Sjölander.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt