Annons:

Socialisterna om kommunens budget: ”L och V har sålt sig för billigt”

Jakob Hoffsten och Jenny Svensson

Socialisterna om kommunens budget: ”L och V har sålt sig för billigt”

Socialisterna Välfärdspartiet vill helst stjälpa den budget som förmodligen kommer att röstas igenom på måndag. De anser att det är en nedskärningspolitik som de styrande och Vänsterpartiet och Liberalerna står bakom. Samtidigt har de förslag som pekar i en annan riktning, mer pengar till välfärden – pengar som tas från enprocentmålet samt staten.

Annons:

Jacob Hoffsten och Jenny Svensson (SV) skräder inte orden när det gäller vad socialisterna anser om den budget som väntas röstas igen nästa måndag. De anser att V och L har sålt sig alldeles för billigt, när de fått igenom små förändringar i den kommunala budgeten, på totalt drygt fem miljoner kronor. Därför anser man att V och L ger tummen upp för en fortsatt nedskärningspolitik.

- 22 miljoner tas från verksamheterna i förbättringsarbete. Pengar som tas från kommunala verksamheter som redan har ett underskott, så till vida att de inte har resurser att genomföra sitt uppdrag, säger Jacob Hoffsten.

Jacob och Jenny anser att det inte behövde vara på det sättet.

- Man gör det helt i onödan. Man vill visa upp ett budgetöverskott. Men om de inte hade tagit de 22 miljonerna från verksamheterna skulle det bli en noll budget, säger Jacob.

Jenny Svensson anser att det är något av dubbelmoral.

- Senare under året spelar man frikostig och lägger ut småsummor till verksamheterna som man tidigare tagit många miljoner från, säger hon.

- Det behövs mer pengar och det finns inga snabba trix som att lägga på folk för mycket ansvar, det är inte lösningen, säger Jacob.

Stat och kommun ska betala mer

Socialisterna har ett eget förslag till budget och där försvinner enprocentmålet.

- Det räcker inte för att verksamheterna ska hämta igen allt som skurits bort från dem, men det ger dem ett andrum.

Man vill bryta samarbetet med Västervik Framåt, vilket sparar sju miljoner kronor som istället läggs på en resursskola. Samt ta bort de flesta politiska arvoden i kommunen.

- Det är inte försvarbart att kommunen lägger nio miljoner i politiska arvoden, när verksamheterna inte har resurser så det räcker, säger Jenny.

Ni hade en tidigare medlem som hoppade av partiet för att han ansåg att ni driver den frågan för långt samt att ni själva tar ut en del politiska arvoden, hur ser ni på det?

- Vi försvarar inte de politiska arvoden. Hade vi fått bestämma hade vi tagit bort dem redan nu. De som försvarar arvodena, ska motivera varför de är så höga, säger Jacob.

Vill sänka arvodena

De nio miljoner kronor som sparas genom minskade arvoden ska enligt socialisterna gå till högre löner till de som arbetar på golvet inom socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, generellt sätt, undersköterskor och lärare.

Hur kommer det sig att ni säger att lärare och undersköterskor ska dela på den kakan? Idag har löneklyftorna mellan undersköterskor och lärare ökat väldigt mycket, samt att undersköterskor har ett tuffare jobb rent kroppsligt och inte alltid orkar jobba ända fram till pensionen, vilket påverkar deras framtida pension?

- Båda grupperna ligger under riksgenomsnittets lön. Men undersköterskornas löner måste upp mer, anser vi, säger Jacob.

Pengarna till mer resurser inom de kommunala verksamheterna ska tas från staten. Då kommer det bli mer personal och högre löner för de som arbetar där.

Hur tror ni att budgetdebatten kommer att gå på måndag?

- Det kommer att bli intressant att se vilka argument som man presenterar för att motivera neddragningarna i verksamheten, när det gäller enprocentmålet.

Hur kan ni veta att det är 22 miljoner kronor som sparas? Verksamheterna får ändå en del av de pengarna till sig senare under året. Hur mycket pengar är det som går tillbaka till dem?

- Vi kan konstatera att det är cyniskt att först ta pengar från verksamheterna och sedan lämna tillbaka småsmulor.

Hur mycket pengar är småsmulor?

- Det vet vi inte och ingen annan heller, då det inte finns någon som kan svara på vad pengarna har använts till, säger Jacob Hoffsten.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt