Annons:

Moderaterna – ”De styrande visar en total nonchalans”

Harald Hjalmarsson (M)

Moderaterna – ”De styrande visar en total nonchalans”

Moderaterna kommer att bjuda upp till dans när det är extra kommunfullmäktige på måndag. De förbereder sig för en lång debatt och kommer att lägga fram flera säryrkande som KF kommer att få ta ställning till. Man är också mycket irriterade på att den styrande minoriteten så totalt nonchalerat kommunfullmäktiges beslut och endast utrett minoritetens förslag till budget och helt struntat i att utreda moderaternas.
- Det har mig veligt aldrig hänt att man så totalt förringat KF:s beslut, säger Harald Hjalmarsson.

Annons:

Moderaterna är mycket oroliga för hur kommunens ekonomi kommer att se ut 2020. Efter det att V och L har fått igenom sina förslag i kommunens budget finns det endast 15,7 miljoner i ett plusresultat.

- Vi fick också höra i veckan att staten kommer införa en Robin Hood – skatt, vilket innebär att kommunen måste betala ytterligare 2,7 miljoner till staten. Då återstår det endast 13 miljoner kronor. Det är lika med en noll budget och kan om det vill sig illa leda till skattehöjningar och taxehöjningar om man inte tar budgeten på allvar, säger Harald Hjalmarsson.

Partiet är mycket kritiska till att den styrande minoriteten (S,C och MP) bara har utrett sin budget och struntat i att utreda moderaternas yrkande.

- Vi anser att kommunen måste ha ett överskottsmål på två procent. Det sker svängningar i en kommun som Västervik som har en hög demografi och det kan gå fort.

- Vi vill inte att kommunskatten höjs. Framförallt slår det mot den grupp som har låg inkomst.

- Vi vill tillföra tio miljoner kronor till välfärden och utreda hur den kan effektiviseras. Vi tror mycket på digitaliseringen, säger Harald Hjalmarsson.

Man har också fört fram förslag, att prioritera företagsklimatet för att det ska utvecklas så att företagen utvecklas och kan anställa fler.

- Dessa förslag har minoriteten inte ens utrett det är extremt nonchalant, säger Harald Hjalmarsson.

Minska administrationen

Moderaterna anser att kommunen har anställt mycket personal de senaste åren.

- Vi ser att det har kommit in fler anställda i kommunhuset, men även inom de kommunala verksamheterna som arbetar med administration. Behövs all den administrativa personalen? Vi tror inte det och vi ser att kommunen kan minska sina kostnader där med 100 miljoner kronor.

Det låter som många anställda, 200 stycken, är det verkligen så många?

- Vi tror att den siffran är för låg. Sedan 2014 har kommunen anställt 500 personer.

Var jobbar de personerna?

- Kommunen har växt sedan 2014 och ett flertal jobbar på golvet. Men det finns också ett antal som jobbar inom administrationen.

Ett annat område som moderaterna vill utreda är om kommunen kan minska sina kostnader för verksamhetslokaler.

- Vi har den uppfattningen att kommunen kan spara 300 miljoner genom att konkurrensutsätta det kommunala Bostadsbolaget samt att se till att på ett effektivare sätt använda befintliga lokaler, säger Harald Hjalmarsson.

Kommer lämna säryrkande

Moderaterna känner sig kränkta över att de förslag som KF beslutade om inte har utretts. Därför kommer de att lämna över ett antal säryrkande vid måndagens kommunfullmäktige.

- Det handlar om att införa ett två procent mål, bestämma sig för vilket av transportinfrastrukturmål man vill satsa på. Idag säger man att man vill satsa på Tjustbanan, en södra infart, riksvägarna 40 och 35 samt E 22. Vi anser att man måste enas om vilken av dessa som ska prioriteras först, annars är vi inte trovärdiga.

- Redovisa en handlingsplan under våren 2020 hur antalet nystartade företag ska öka i kommunen samt ta fram en handbok för kommunen om tillsyn och bemötande, där det framgår vilken lägsta nivå som är en självklarhet för service, säger Harald Hjalmarsson.

Dessa säryrkande har moderaterna samtalat om med flera andra partier och man kommer att driva dem långt under måndagens kommunfullmäktige.

- Vi vet också att andra partier kommer att lägga säryrkande och ifall de är bra för kommunen kommer vi att stödja dem.

Hur tror du att måndagens kommunfullmäktige kommer att te sig?

- Jag tror att det blir långa hårda debatter, säger Harald Hjalmarsson.

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt