Annons:

  • 64 miljoner i ökat stöd till välfärden

    Dan Nilsson (S) samlar sina styrkor inför budgetomröstningen.

  • 64 miljoner i ökat stöd till välfärden

    Harald Hjalmarsson (M) i kommunfullmäktige

64 miljoner i ökat stöd till välfärden

Kommunens budget antogs efter drygt sex timmars förhandling. C, S och MP fick igenom sin budget, med stöd av Vänsterpartiet och Liberalerna. Socialisterna Välfärdspartiet tyckte att det var en nedskärningsbudget, trots att det satsades 64 miljoner extra mot föregående år, medan Moderater, Sverigedemokrater, Kristdemokrater och Westervikspartiet ansåg att satsningarna gjordes på fel sätt och inte var tillräckligt utredda.

Annons:

Till slut antogs Västerviks kommuns budget. Vinnare var troligtvis Liberalerna som fick igenom sin hjärtefråga om Resursskola, även om den satsningen inte var lika stor som den tidigare Resursskolan hade innan den lades ned.

Vänsterpartiet fick igenom några mindre förslag, bland annat att ge ett uppdrag om att arbetet med att göra Spötorget till ett Kulturkvarter. Man fick även igenom en studieresa till Skottland samt fredningsområde för abborre och gäddyngel.

Förutom detta fick även Kristdemokraterna igenom tre skrivningar där åtminstone en skrivning kan komma att påverka kommunen i en mer privatiserad riktning.

-  Att kommunen ska underlätta och möjliggöra för externa aktörer att bygga exempelvis äldreboende och förskolor.

Moderaterna fick igenom att utreda om det går att driva några särskilda boenden på intraprenad.

Satsning på välfärden

De styrandes budget innebär i stora drag att det görs satsningar på 30 miljoner kronor på skolan och 34 miljoner inom Socialnämnden.

- Där går 60 procent till äldreomsorgen, säger Ingela Svensson, ordförande i socialnämnden.

Satsningarna gåt till mer personal och ökad daglig verksamhet.

Det satsas även på skolan som får 30 miljoner kronor extra i budgeten, där det satsas drygt sex miljoner på er Resursskola.

Men Socialisterna Välfärdspartiet var inte nöjda med de satsningarna, de hade sett att kommunen skulle ha en noll budget samt att enprocentmålet tagits bort helt.

- Endast enprocentmålet skulle ge verksamheterna 22 miljoner extra. Nu ligger det kvar. Verksamheter som redan har sparat i åratal måste nu spara ytterligare på sin verksamhet. Det är inte acceptabelt, sa Jacob Hoffsten (SV).

Moderaterna å sin sida anser att de styrande inte sparar tillräckligt med pengar i ladorna inför en kommande lågkonjunktur. De vill istället att kommunen ska ha ett tvåprocentigt överskottsmål.

- Nu är det nere i sex promille, säger Harald Hjalmarsson (M).

Partiet ville utreda flera olika frågor som att spara på verksamhetslokaler och administration och overheadkostnader inom kommunen.

- Men kommunledningen vågade inte utreda de frågorna. Det är uppenbart att man lägger ett extra KF för att man inte ville ta de konsekvenserna som en sådan utredning hade visat. Man har gjort ett felaktigt vägval.

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande anser att man har agerat efter vad kommunallagen säger och att det tillkommit ett extra KF, får Moderaterna helt och fullt ta på sig.

- Det var de själva som krävde återremiss, på ett förslag till budget som hade majoritet. Jag förstår inte riktigt varför, men de var säkert besvikna på det uppkomna läget.

 

 

Mer om budgetdebatten kommer i morgondagens tidning.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt