Annons:

”Västervik blir en grönare kommun med nya budgeten”

Akko Karlsson (MP)

”Västervik blir en grönare kommun med nya budgeten”

Akko Karlsson (MP) är nöjd med att Västerviks kommun fått en ny budget som vilar på tre grundstenar, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Annons:

Det finns flera gröna byggstenar i den budget som röstades fram under måndagen. Akko Karlsson är nöjd med hur utfallet blev och blickar med tillförsikt framåt mot de utmaningar som ställs framöver på en kustnära kommun. Akko Karlsson anser att samarbetet mellan främst Centerpartiet och Miljöpartiet, men även Västerpartiet har resulterat i att det blir lättare att föra en grönare politik i kommunen.

– Mycket handlar om att rusta oss inför klimatanpassningen som vi måste göra. Det syns i vattenförsörjningen, där det finns en översvämningsproblematik samt en vattenbrist att jobba med, säger Akko Karlsson

Västerviks kommun har den längsta kusten mot Östersjön och det kräver att kommunen gör insatser för att det inte ska läcka ut så mycket näringsämnen i Östersjön.

– Vi är ledande i det arbetet med att minska utsläppen av näringsämnen i Östersjön.

Ny utbildning

För att kommunen ska bli ännu bättre har Campus i Västervik, i och med den nya budgeten, fått i uppdrag att planera för en ny utbildning i marinbiologi.

När kommer den att starta?

– Jag hoppas att den kommer att starta under 2020 eller 2021. Givetvis kommer vi att följa det arbetet på nära håll.

Hon ser gärna att det blir ett samarbete med Linnéuniversitetet, då de har kommit långt i sitt utbildningsarbete om marinbiologi.

I budgeten finns vänsterpartiets förslag om att sätta ut gädd- och abborryngel och bilda ett marint reservat.

Fler äldreboenden

En annan grön byggsten, som Akko pekar ut är synen på äldreboende.

– Vi ser kopplingen till fler äldreboende på landsbygden och det offentliga rummet. På vissa mindre orter finns det inte längre någon naturlig punkt där människor kan samlas. Genom att bygga äldreboenden på mindre orter, skulle det kunna bli en mötesplats på orten. Det skapar även arbetstillfällen.

Hon är inte främmande för att äldreboenden kan komma att drivas av privata entreprenörer i framtiden.

Grön omställning

Akko Karlsson menar att det måste till en grön omställning där förutsättningar skapas för nya företag.

– Det handlar om att se de nya företagen som skapar tillväxt genom solenergi, vindkraft och biogas. Det är bara positivt att de företagen finns lokalt.

Hon nämner biogasproduktion som ger rent bränsle, där restprodukterna från tillverkningen kan spridas på åkrar och det blir en cirkulär rotation lokalt.

– På det sättet blir vi mindre sårbara om någonting skulle hända i världen. Vi kan producera mat och bränsle lokalt, säger Akko Karlsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt