Annons:

  • Riksdagspolitikern från Vimmerby vill hyra fängelseplatser utomlands

    Det saknas många fängelseplatser i Sverige i dag. Foto: Pixabay/Simon Henriksson

  • Riksdagspolitikern från Vimmerby vill hyra fängelseplatser utomlands

    Gudrun Brunegård, riksdagsledamot från Vimmerby, vill att Sverige hyr fängelseplatser utomlands.

Riksdagspolitikern från Vimmerby vill hyra fängelseplatser utomlands

Nu vill även Kristdemokraterna och Liberalerna hyra fängelseplatser utomlands. Det saknas omkring 1 000 platser på svenska fängelsen och häkten.
– Nödvändigt för att lösa en akut kris, säger riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD).

Annons:

Det är ett hårt tryck på svenska fängelser och nu krävs det exceptionella åtgärder, menar Kristdemokraterna.

– Det förekommer att man tvingas låta flera intagna dela cell och att besöksrum görs om till celler. Inget tyder på att läget kommer att förbättras i närtid. Snarare kan det bli ännu mer trångt när våra krav på fler poliser och utökade resurser till åklagare och domstolar blir verklighet, säger Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby till Östra Småland.

Riksdagspolitikern tror att det kommer leda till att fler brott klaras upp och att fler brottslingar döms till fängelse. Sverigedemokraterna har sedan tidigare föreslagit att Sverige, likt Norge, ska hyra anstaltsplatser utomlands. 

Enligt förslaget ska endast EU-länder komma i fråga för avtal med Sverige. Brunegård vill även att personer från andra länder som döms till fängelsestraff i Sverige ska avtjäna fängelsestraffet i sitt hemland. Något som drivits av Moderaterna.

Av de cirka 4 300 personer som sitter fängslade i Sverige i dag är 35 procent inte svenska medborgare. 255 fångar sitter i Västervik och 57 i Kalmar, skriver Östra Småland.

– Jag tycker det är ett utmärkt förslag. Och jag tror också att det skulle verka avhållande på många utländska medborgare som reser till Sverige för att begå brott. Att veta att man inte kommer till de svenska fängelserna som är kända för en god miljö för de intagna utan blir inlåst i hemlandet kan göra att många tänker sig för ytterligare en gång, säger Gudrun Brunegård.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt