Annons:

Ny mätning: SD kan vara Sveriges största parti

Sverigedemokraterna kan vara Sveriges största parti. Foto: MostPhotos

Ny mätning: SD kan vara Sveriges största parti

Sverigedemokraterna fortsätter fira stora framgångar i väljaropinionen. I Expressens/Demoskops nya mätning skiljer endast 0,2 procentenheter.
– Nu är avståndet så obetydligt att det inte går att avgöra med säkerhet vilket parti som är störst i Sverige, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Annons:

Största skälet till att SD är på väg förbi är att Socialdemokraterna tappar rejält. Partiet är nu nere på 23,1 procent – ett tapp på fyra procentenheter från juli.

Resultatet är inom felmarginalen.

– Det här är ett resultat som sticker ut. Väljarrörelserna är också tämligen tydliga: Det är ökade väljarförluster till Sverigedemokraterna som är huvudorsaken till S nedgång, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen.

"Inte särskilt förvånad"

Resultatet för S är det näst sämst någonsin i denna mätning.

– Jag är inte särskilt förvånad, vi har tuffa månader bakom oss. De fruktansvärda gängmorden och skjutningarna har påverkat människor djupt och gör att många känner ilska, rädsla och frustration, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad. 

SD ökar med 1,5 procentenheter och ligger alltså på 22,9.

– Sverigedemokraterna växer genom att hämta väljare från både Moderaterna och Socialdemokraterna. Den senaste tiden är det i synnerhet inflödet från S som ser ut att ha tilltagit. Stödet för partiet växer i breda grupper, men framför allt ökar partiet bland boende på mindre orter, säger Peter Santesson.

Liberalerna skulle åka ur

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson säger såhär:

– Samhällsutvecklingen har varit av negativ karaktär under mycket lång tid, och inte minst Socialdemokraterna är ansvariga för denna trend. Felprioriteringar, meningslösa satsningar som saknat effekt, och kommuner som skriker efter ekonomisk hjälp efter att staten skyfflat över 2015 och 2016 års migrationskris på dem.

I övrigt sticker Liberalerna ut i mätningen. Partiet backar 0,7 procentenheter och skulle inte komma in i riksdagen. Resultatet blir 3,9 procent.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt