Annons:

SD: Lägre skatt och färre invandrare

Det är så som Sverigedemokraterna ser på frågan om hur omsorgen ska bli bättre i Västerviks kommun. Idag får kommunen ta ett stort ekonomiskt ansvar för att ta hand om alla invandrare som kommit till Västerviks kommun. Att höja skatten för höginkomsttagare är inte rätt väg att gå, den ska sänkas, enligt Dan Larsen (SD).

Annons:

Vid kommunfullmäktige i måndags ställde Dan Larsen tre frågor till Ingela Svensson (C) socialnämndens ordförande. Frågorna handlade om hur socialförvaltningen ska bli mer kostnadseffektiv utan att göra avkall på omsorgen? Han undrar också om nämnden kommer att följa upp och återrapportera kvaliteteten inom äldreomsorgen och omsorgen samt vad det finns för plan för att minska kostnaderna för ledning och administration i socialförvaltningen.

Han fick svar att nämnden fortsätter göra insatser för att anpassa bostäder, ständigt ta hjälp av nya tekniker samt att man ser över ekonomin kontinuerligt där ledning och administration inte är undantagna.

Vill ha självstyrande kommuner

Dan Larsen menar att SD vill ha självstyrande kommuner där besluten fattas på kommunal nivå. Däremot måste staten skjuta till pengar för att kommunen ska klara av att ta emot alla invandrare som kommit hit.

– De är det stora problemet. Kommunens pengar räcker inte till.

Varför kan inte staten skjuta till pengar för att stötta äldreomsorgen?

– Det är invandringen och nu anhöriginvandringen som är problemet.

Du tillhör ett parti som säger ja till att sänka skatten för de rika i samhället. Varför vill ni inte höja den skatten så att kommunen får statliga bidrag till äldreomsorgen?

– Vi vill inte ha riktade generella bidrag till kommunen. Ska kommunerna få statliga pengar ska de få göra vad de anser behövs i kommunen, de ska inte styras uppifrån. 

Förlorar all trovärdighet

Jacob Hoffsten (SV) anser tvärtom att kommunen måste få mer statliga pengar för att kunna bedriva en bra äldreomsorg.

– Kräver inte vi på lokal nivå att vi får mer statliga pengar till äldreomsorgen är vi inte trovärdiga varken i brukarnas eller de anhörigas ögon. Att säga på något annat sätt är bakochfram. Det bakbinder de lokala kommunpolitikerna som måste fatta beslut om nedskärningar, speciellt nu när vi står inför en lågkonjunktur, säger Jacob Hoffsten.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt