Annons:

Centerpartiet hoppas på mer sansade strandskyddsbeslut

Anders Åkesson, Connny Tyrberg och Kjell Åke Larsson.

Centerpartiet hoppas på mer sansade strandskyddsbeslut

Den fjärde juli i år beslutade regeringen att utreda reglerna om strandskydd igen. Det var ett av kraven från Centerpartiet i det så kallade 73 punktsprogrammet som presenterades i januari tidigare i år. Nu hoppas Centerpartiet att utredningen kommer fram till att reglerna för strandskydd luckras upp och fler kan bosätta sig nära en vattenspegel.

Annons:

Västerviks kommun är en av landets kustkommuner som skulle kunna tjäna mycket på om strandskyddsreglerna gjordes om, anser Centerpartiet. De välkomnar utredningen och hoppas på att dagens 300 meter strandskydd ska ersättas med kortare strandskydd.

- Vi vill påpeka att det inte handlar om att få bygga och ta i anspråk området längs med strandlinjen, säger Anders Åkesson, riksdagsman för Centerpartiet.

Partiet hoppas nu att utredningen ger stöd år Centerns tes att hela Sverige ska leva.

- Människor måste få en boendemiljö som de anser vara attraktivt och ett sådant boende ligger ofta vid en vattenspegel, säger Kjell-Åke Larsson (C), ersättare i miljö-och byggnadsnämnden.

Strandskyddet ser olika ut i landet idag. Längs med kusten och i skärgården är det 300 meter strandskydd som gäller. Genom att förändra det strandskyddet och låta kommunerna själva fatta beslut om vilka regler som ska gälla i till exempel Västerviks kommun, är det som Centerpartiet hoppas ska bli verklighet.

- Idag är tjänstpersoner i kommunen och länsstyrelsen bakbundna av strandskyddsregler som gäller för hela landet. Det är inte så vi vill att det ska fungera. Besluten ska tas så nära människan det berör som möjligt, säger Anders Åkesson.

Lättare att få bygglov

Enligt centerpartiet kommer ett förändrat strandskydd att göra det lättare för människor att få bygglov.

Vad finns det för risker med ett förändrat strandskydd, kommer man att göra samma utredningar kring rödlistade arter om det blir förändringar i strandskyddet?

- Skyddet för rödlistade arter kommer alltid att finnas kvar. Det finns det andra föreskrifter som tar hänsyn till dem, säger Anders Åkesson.

Conny Tyrberg (C) ser framför sig att när strandskyddet luckras upp kommer fler människor att vilja leva och bo på landsbygden och att det möjliggör för personer som redan bor där att bo kvar då servicen kan bli kvar och även förbättras.

Politikens makt ökar

Genom att låta politiker i miljö – och byggnadsnämnden avgöra fall som idag går vidare till länsstyrelsens tjänstepersoner, ställer krav på politikernas kunskaper.

Hur ser ni på att det blir politiker som fäller avgörandet istället för tjänstepersoner?

- Politiker väljs om var fjärde år så det är upp till väljarna att rösta fram eller bort politiker som fattat besluten, säger Anders Åkesson.

Han menar att det är inte så stor skillnad på att politiker idag har ansvar för att bygga och driva skola och äldrevård.

- Gör politiker ett dåligt jobb röstas de bort efter fyra år och då kan det göras förändringar inom skolan och äldreomsorgen.

Är det inte enklare att göra förändringar inom skola och äldrevård än att flytta på ett hus som redan är byggt?

- Besluten ska fattas med omdöme och sunt förnuft. Vi i Centerpartiet är övertygade om att det kommer att bli bättre när strandskyddsreglerna förändras, samtidigt kommer de besluten att kunna överklagas, säger Anders Åkesson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt