Annons:

Jon Sjölander: ”Utred kommunens förvaltning och ägande av verksamhetslokaler”

Jon Sjölander berättar vad hans syfte med motionen är.

Jon Sjölander: ”Utred kommunens förvaltning och ägande av verksamhetslokaler”

Jon Sjölander (M) har skrivit en motion där han vill att kommunledningen ska utreda ledningsstrukturen i det kommunala bolaget TjustFastigheter. Om ledningsstrukturen är optimal och om modellen är effektiv eller om den ska justeras.

Annons:

I motionen skriver han att TjustFastigheter AB har funnits till sedan 2012 och bidragit till att skapa ordning och reda samt ekonomisk stabilitet i kommunen.

– Nu har det gått åtta år sedan bolaget bildades och allt oftare hörs diskussioner, både positiva och negativa om bolagets affärsmodell när det gäller att förvalta kommunens verksamhetslokaler.

Jon Sjölander menar att det är dags att se över bolagets struktur för att på ett effektivt sätt tillhandahålla, äga och förvalta ändamålsenliga verksamhetslokaler till bästa kvalitet, ekonomi samt samhällsnytta.

– Det vill säga hur kan vi få mest kvalitet för skattepengarna.

Fyra frågor

Anledningen till att han har skrivit motionen är att han är ledamot i Västerviks Förvaltningsbolag.

- Jag tycker mig höra och se resonemang om koncernlojal styrning, där det handlar om att man har större lojalitet mot koncernen än vad det kan ge i samhällsnytta.

Han ställer sig därför fyra frågor som han vill diskutera.

– Ett exempel är om Tjustfastigheter kommer fram till att de vill värma upp sina lokaler med bergvärme istället för fjärrvärme hur ställer sig ett kommunalt bolag till det som äger och driver fjärrvärme i kommunen?

Den andra frågan handlar om ledning och styrning.

– Vi vill inte säga att vi inte har förtroende för vd:n. Men vi funderar över om vd:n för TjustFastigheter också ska vara vd för Bostadsbolaget söm säljer tjänster till Tjustfastigheter.

Den tredje frågan handlar om ekonomi.

– Hur kan politiker och tjänstemän säkerställa att kommunen får mest nytta av pengarna?

Den fjärde och sista frågan är.

– Hur styr vi samhällsutvecklingen i Västerviks kommun? Kommunens verksamhetslokaler är strategiska frågor som borde styras via en översiktsplan. Jag tror att det är vi folkvalda som ska besluta om de sakerna, inte ett kommunalt bolag.

Vill se alternativa förslag

Utifrån detta resonemang menar Jon Sjölander att kommunfullmäktige ska ta ställning till.

- Utifrån kommunens fokus på god hushållning av skattemedel, utvärdera nuvarande modell och struktur, redovisa resultatet samt föreslå och motivera eventuella förändringar som kan bidra till effektivare förvaltning och ägande av verksamhetslokaler.

Samt:

- Utifrån kommunens fokus på god hushållning av skattemedel samt största möjliga samhällsnytta, redovisa alternativa förslag hur kommunen kan förvalta och äga sina verksamhetslokaler i framtiden på ett effektivt sätt, säger Jon Sjölander.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt