Annons:

Jacob Hoffsten lämnade över protestlista mot nedskärningar

Jacob Hoffsten (SV).

Jacob Hoffsten lämnade över protestlista mot nedskärningar

Jacob Hoffsten (SV) och Dan Nilsson (S) har helt olika uppfattning om hur budgetunderskotten för BUN och SOC innebär för Västerviks kommun. Jacob anser att det anställningsstopp som råder inom skolan drabbar barn med störst behov. Dan Nilsson ser längre fram och menar att om budgetunderskottet inte tas på allvar riskerar kommunen att hamna i än värre ekonomisk situation de kommande åren.

Annons:

Jacob Hoffsten hade lämnat in en interpellation (fråga) till Dan Nilsson, gällande de besparingar som kommunen gör inom skola och omsorg till måndagens kommunfullmäktigesammanträde. Innan han började sitt anförande, lämnade han över ett antal namnunderskrifter från lärare i kommunen till kommunfullmäktiges presidie.

- Det var lärare som själva tagit initiativ till den här protestlistan och bad mig lämna över den till kommunfullmäktige, säger han.

Listan var på några A4 ark med namnunderskrifter. Hur många namnunderskrifter det var visste inte Jacob.

Tio tjänster har tagits bort

Jacob Hoffsten menade att skolan i Västerviks kommun, de senaste månaderna har minskat antalet tjänster, då det varit anställningsstopp inom Barn-och utbildningsnämnden.

Han räknar upp tre skolor i norra Västerviks kommun som drabbats hårt av att skolpersonal inte har anställts när andra slutat. Det handlar om skolan i Edsbruk, Östra Ringskolan i Gamleby och skolan i Överum.

- Det är lärare eller lärarassistenter som slutat men inte ersatts. Det innebär att det drabbar de elever som mest behöver stöd och hjälp.  Det leder till att eleverna får sämre möjlighet till utbildning samt att verksamheternas krav på disciplin får stå tillbaka.

Han menar också att personalen inom äldreomsorgen får förändrade scheman för att verksamheterna ska klara av att minska sitt budgetunderskott.

- Jag har besökt Lindögården, där personalen säger att de delade turerna är på väg tillbaka och att man får tuffare schemaläggning, säger Jacob Hoffsten.

Dan Nilsson svarar

Dan Nilsson svarar att det inte pågår några nedskärningar, varken inom skolan eller inom äldreomsorgen.

- Min uppfattning är att de anställningar som behöver göras inom skolan också görs.

Han pekar på att de underskott som idag råder inom BUN och SOC måste betalas tillbaka inom tre år.

- Det är det vi har att förhålla oss till. Jag är rädd att om vi inte redan nu bromsar upp utvecklingen, så kommer vi att hamna i ett läge som kommunen ställdes inför 2012 – 2013 och dit vill inte jag en gång till, sa Dan Nilsson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt