Annons:

Dubbla straffavgifter för de som komposterar matavfall

Mariann Gustafsson (V)

Dubbla straffavgifter för de som komposterar matavfall

Mariann Gustafsson (V) vill få svar från Dan Nilsson om varför de som komposterar matavfall hemma måste betala drygt 2 200 kronor i straffavgift. Hon menar att det beslut om att hushållen skulle lägga matavfall i en särskild behållare var annorlunda formulerat än vad Västervik Miljö & Energi senare har formulerat i sina utskick till kunderna.

Annons:

Den nya avfallstaxan beslutades av kommunfullmäktige i november 2019. I det beslutet står det att den som inte skiljer ifrån sitt matavfall i särskild behållare ska betala en tilläggsavgift på 1 000 kronor plus moms om året.

– Det är ok, skriver Mariann.

Däremot anser hon att VMEAB:s utskick till sina kunder är fel formulerat.

– Det är formulerat som att vi som inte sorterar ut matavfallet till biogasproduktion ska få en tilläggsavgift på 1 250 kronor. Många som läste meningen från bolaget har tolkat det som att man får en tilläggsavgift för att man komposterar sitt matavfall, men så stod det inte i taxan som KF beslutade i november.

Vill få svar från Nilsson

Mariann har varit i kontakt med VMEAB och då fick hon nästa negativa överraskning.

– Bolaget säger att vill man kompostera hemma ska man fylla i en A4 blankett för att ansöka om att få göra det. Det är en ansökan om att få kompostera hemma och för den ska man betala 965 kronor, beslutet gäller i så fall under fem år. Jag upplever de 965 kronorna som en straffavgift.

Nu vill Mariann få svar av kommunstyrelsens ordförande.

- Taxan om 965 kronor togs i KF 2017 utan att någon pekade på det lagkrav på dispenser som fanns. Vi som anmälde våra komposter innan det beslutet för flera år sedan fick inte det registrerat, varför?

Hon undrar också hur mycket Dan Nilsson visste i ärendet när beslutet fattades.

– Är du beredd att ta upp ärendet igen och låta politiken få chansen att ta rätt beslut, skriver Mariann Gustafsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt