Annons:

VMEAB måste investera 1.3 miljarder kronor på tio år

Per Allerth vd för Västervik Miljö & Energi AB

VMEAB måste investera 1.3 miljarder kronor på tio år

Västervik Miljö & Energi AB står inför stora utmaningar de kommande åren. Det handlar om vattenproduktion, värme-och kyla samt nätutbyggnad. Det berättade Per Allerth, vd för bolaget, när han presenterade VMEAB vid kommunfullmäktiges möte i måndags.

Annons:

VMEAB har stora utmaningar när det gäller investeringar de kommande tio åren. Främst gäller det värmeverken i Västervik och Gamleby samt Lucerna reningsverk som behöver byggas om och förbättras.

-  Utmaningen för Lucerna reningsverk är att vi behöver mer ytor för att öka reningsgraden av vatten. De ytorna finns inte tillgängliga på Lucerna utan att göra någonting för att öka de ytorna runt omkring, säger Per Alleth, vd VMEAB.

När det gäller att få fortsatt tillstånd för värmeverken i både Västervik och Gamleby. Just nu pågår en ombyggnad av Gamleby värmeverk och det ska vara klart till 2024.  Pannorna två och tre i Stegeholmsverkets värmeverk i Västervik måste också förbättras fram till 2026 för att möta nya lagar.

Han pekar också på att det finns planer på att erbjuda fjärrkyla på samma sätt som man sålt fjärrvärme.

Det är också en stor utmaning för bolaget att se till att 95 procent av alla hushåll i kommunen får tillgång till bredband.

- Totalt har vi ett investeringsbehov på 1,360 miljarder kronor, vilket är mycket pengar.

Andra utmaningar som bolaget står inför är att 25 procent av alla medarbetare uppnår en ålder av 65 år inom fem år.

Ingen vindkraft eller avsaltningsanläggning

Per Allerth fick frågor av Akko Karlsson (MP) om VMEAB skulle satsa på att få el från vindkraft som kommer från vindkraft producerad i Västerviks kommun och sälja den i VMEAB:s elnät.

- Just nu är det inte aktuellt, svarade Per Allerth.

Jon Sjölander (M) ville veta om VMEAB hade planer på att bygga avsaltningsanläggningar för vatten från Östersjön.

- Det är inget alternativ. Det är kostsamt. Akta er för att använda annat vatten än det som finns våra sjöar. Det är komplicerat att avsalta bräckt vatten från Östersjön, säger Per Allerth.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt