Annons:

Ny förskola försenas på grund av återremiss

Det blev inte något beslut om ny förskla på tomten Laxen i norra delen av Västerviks kommun.

Ny förskola försenas på grund av återremiss

Det blev inte något beslut om att bygga någon förskola Homman. Flera partier ville återigen att frågan skulle återremitteras, då de anser att privata alternativ inte utretts ordentligt. Andra partier ansåg att beslutet måste ses för barnens bästa samt att det behövs en förskola på plats i norra delen av Västervik så snabbt det går.

Annons:

Förskolan Homman är planerad att byggas på tomten Laxen i norra delen av Västerviks kommun. Förskolan ska vara en sammanslagning av tre förskolor, Kräftan, Ängslyckan och naturförskolan Stövlan. Totalt ska de tre förskolorna ge plats till 185 barn i åldrarna 1-5 år. Planerna för att bygga ut en förskola i norra delarna av Västervik har pågått sedan 2017. Under 2019 aktualiserades behovet ytterligare när Kräftans lokaler hade fått fukt-och mögelskador. Behovet att bygga en ny förskola blev akut och BUN (Barn-och utbildningsnämnden) såg till att arbetet snabbades på. Då var alla eniga.

När beslutet skulle fattas i nämnden i december hade Moderaterna ändrat sig, då de fått veta att det fanns en alternativ byggare till TjustFastigheter som kunde bygga en förskola och hyra ut den till kommunen.

Vid måndagens kommunfullmäktige skulle beslutet tas om förskolan skulle byggas. Men något beslut blev det inte, då M, SD och KD yrkade på återremiss.

- Kommunstyrelsen har haft nästan tre månader på sig att utreda frågan om det finns andra aktörer som är intresserade, men struntat i att göra den utredningen, sa Jon Sjölander (M).

Marcus Fridlund (S) ordförande i BUN, menar att han varken hört eller sett några ritningar från något privat alternativ. Han menar också att platsen Laxen är avgörande.

- Marken är planlagd, det innebär att det går snabbt att börja byggas och vara klar 2022. Den ligger mitt i upptagningsområdet, det blir nära för föräldrar att lämna sina barn där, sa han.

Akko Karlsson (MP) menar att det blir billigast att låta ett kommunalt bolag bygga.

- Kostnaderna för en kommun är, personal, lokaler och materiel. För en privat aktör tillkommer kostnader för vinst också, vilket gör de alternativen dyrare. Frågan som är avgörande är för vem vi bygger förskola, för barnen eller för ett bolag som har tomma lokaler, i ett område där det inte finns så mycket barn, sa Akko.

Conny Tyrberg (C) var inne på samma linje, då han anser att det är platsen som är avgörande.

Annette Torstensson (C) anser att förutom platsen så har pedagoger fått vara med och utformat lokalerna så att de passar verksamheten.

Jon Sjölander (M) undrar hur man kan veta att det ät det mest ekonomiskt mest effektiva att låta TjustFastigheter bygga förskolan Homman, utan att man tittat på alternativ.

När Kommunfullmäktige skulle gå till omröstning blev resultatet 32 för att godkänna byggandet av Homman medan 23 röstade för återremiss. Beslutet blev återremiss, eftersom det räcker om en tredjedel av ledamöterna väljer att begära återremiss. Beslutet innebär att Homman inte kan börja byggas som planerat.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt