Annons:

De styrande partierna i Västerviks kommun S, C, MP skriver om skolutredningen

Anna Bodjo (MP) Dan Nilsson (S) och Conny Tyrberg (C)

De styrande partierna i Västerviks kommun S, C, MP skriver om skolutredningen

Med anledning av den presenterade utredningen om möjliga förändringar för att anpassa kostnaden till referenskostnaden för barnomsorg, skolbarnomsorg, förskoleklass och grundskola som PwC har gjort vill vi ge några förtydliganden, skriver de i ett gemensamt pressmeddelande.

- Vi har förståelse för att rapporten sprider stor oro hos våra kommunmedborgare. Det vi vill förtydliga är att detta är en rapport, framtagen av en konsultbyrå, där ingenting i materialet är behandlat av varken politiker eller tjänstepersoner, säger Dan Nilsson (S).

  

Annons:

Revisionsbyrån skriver klart och tydligt i slutsatserna att inte ens med stora ingrepp i vår skolstruktur kan man nå jämförbara kommuners referenskostnader. De ingrepp som rapporten rekommenderar, är alldeles för stora för att vi skulle vilja ge oss in i ett stort förändringsarbete. För förskolans del, skulle man dessutom enligt PwC få högre kostnader än idag.

- Många av rekommendationerna leder till sämre service för våra kommunmedborgare, och det kommer vi inte att acceptera, säger Anna Bodjo (MP) 

Vi håller med om att större enheter ger bättre förutsättningar vad gäller rekrytering och likvärdighet. Det vi har att förhålla oss till är att vi bor och verkar i en landsbygdskommun och vi har och kommer att försvara skolenheter i hela kommunen. Rapporten visar, att om vi skulle lägga ner våra högstadieskolor och bygga en centralt i Västervik, så skulle exempelvis de elever som bor längst bort få en restid på ca 84 minuter. Det är inte en väg vi vill gå. 

Hela kommunen ska leva

För oss är det prioriterat att hela kommunen ska leva. Fokus ska vara på kvalitét och service för hela kommunen. Livskvalitet varje dag, för alla i kommunen är ett övergripande ingångsvärde för det fortsatta utredningsarbetet. 

- Landsbygdens skolor o förskolor utreddes för några år sedan och att den struktur som då slogs fast är en nödvändighet även i framtiden för att hela kommunen skall leva, säger Conny Tyrberg (C)

Vi konstaterar att för att Leva, bo o arbeta i hela kommunen innebär det att:

Barnomsorg på obekväm arbetstid är viktigt för ett fungerande arbetsliv för många av våra föräldrar. 

Vi värnar om att barnen i vår kommun ska ha möjlighet till likvärdig utbildning, vård och omsorg.  

I det fortsatta arbetet måste vi utreda vad samhällskonsekvenserna skulle bli vid eventuella förändringar.

Vi har barnperspektivet med oss i varje fråga som vi vill utreda. 

Vi kommer att använda oss av vissa delar i utredningen som grund för att säkerställa, och ytterligare kunna stärka kvalitéten i den pedagogiska verksamheten. Dock är det inte aktuellt med några stora förändringar i vår skolstruktur. Det vi ville få veta med denna rapport är varför vi har så pass mycket högre referenskostnader än jämförbara kommuner, och det har vi i denna rapport fått svar på. 

Vi kan inte nog betona att vår absoluta ambition är att fortsätta den goda resultatutvecklingen som skolan i vår kommun påvisat de senaste åren. Där stärkt kvalitét och likvärdighet är i fokus. Vi tar, och kommer fortsätta att ta ansvar för hela vår kommun.

Dan Nilsson (S)

Conny Tyrberg (C)

Anna Bodjo (MP)

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt