Annons:

(M) vill ha ny policy för företag i välfärdssektorn – (S) vill hålla sig till handlingsplan

Jon Sjölander (M) får inte gehör för sitt förslag om att utarbeta en policy som gör det möjligt för privata företag att bygga och driva verksamheter inom välfärdssektor.

(M) vill ha ny policy för företag i välfärdssektorn – (S) vill hålla sig till handlingsplan

Moderaterna vill att det ska finnas en plan för hur företagsklimatet ska bli bättre i Västerviks kommun. Det man trycker på är att det ska finnas en policy för hur kommunen ska hantera upphandling av välfärdstjänster, till exempel byggnation och drift av en förskola eller skola. Socialdemokraterna och Centerpartiet ser hellre att den handlingsplan som tagits fram fortsätter att gälla.

Annons:

Vem ska äga, driva och bygga välfärdssektorn i Västerviks kommun i framtiden. Den diskussionen ville Jon Sjölander (M) ta upp när planen för hur Västerviks kommun kan få ett bättre företagsklimat. Bakgrunden är ett beslut av budgeten 2019 och fastställande av ekonomisk planering för 2020 och 2021 för Västerviks kommun. Då beslutades också att ge i uppdrag till kommunstyrelsens förvaltning att ta fram en plan för att väsentligt få ett bättre företagsklimat med målsättning att bli en av de 50 bästa kommunerna i landet.

Svaret kom i december 2019, men kommunstyrelsen valde återremittera ärendet för att förtydliga hur konkurrenspåverkan kan minska och klargöra var ansvaret för etableringar ligger samt redovisa hur regelkrångel kan minska.

Nytt svar

Vid kommunstyrelsens sammanträde i måndags kom ett nytt svar där flera punkter beskrevs vara viktiga för att kommunen ska nå ett bättre resultat i Svenskt näringslivs undersökning.

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande, tycker att svaret är riktigt bra.

- Vi har tagit fram ett 44 punktersprogram och nu vill vi komma igång med det så fort som möjligt, säger han.

Jon Sjölander anser att svaret inte når ända fram. Han ifrågasätter om 44 punktsprogrammet når ända fram och vill se en policy för kommunen där man tillåter privata företag lämna in anbud på byggnation och drift av välfärdstjänster inom kommunen.

- Har vi en sådan policy slipper vi fastna i diskussioner om plats, tid med mera. En policy är viktig för att få tydlighet med vad som gäller för välfärdstjänster, säger han.

Dan Nilsson anser att det inte är läge att diskutera en policy just nu.

- Vi ska följa den handlingsplanen som tagits fram och komma igång, säger han.

Conny Tyrberg (C) tycker att svaret som getts är bra.

- Man ska komma ihåg att de kommunala bolagen handlar upp 91 procent av sina uppdrag på den lokala marknaden och inte gör det i egen regi. Man glömmer gärna bort det när man för dessa diskussioner. Det man nu vill diskutera är själva driften och den diskussionen är inte läge att ta just nu, säger han.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt