Annons:

Socialisterna ”Det räcker med nedskärningar i verksamheterna”

Jacob Hoffsten, Jenny Svensson, Sara Rais och Anders Loman Socialisterna Välfärdspartiet.

Socialisterna ”Det räcker med nedskärningar i verksamheterna”

Socialisterna har lämnat in sitt förslag till budget för Västerviks kommun. Inga mer nedskärningar i kommunens verksamheter är det första kravet, slopande av förbättringsmålet på en procent samt att Västervik Framåt läggs ned och att de politiska arvodena tas bort.

- Vi skulle vilja göra mycket mer, säger Sara Rais, Socialisterna Välfärdspartiet.

  

Annons:

Socialisterna Välfärdspartiet beskriver läget inom kommunens verksamheter, vård, omsorg och skola som väldigt nedbantat.

- Det finns inte utrymme för att minska kostnaderna någonstans i de verksamheterna, ändå föreslår de styrande partierna att man ska spara mellan åtta till nio miljoner kronor i socialnämnden och Barn – och utbildningsnämnden, genom att kräva förbättringsarbete, säger Jacob Hoffsten.

Att stoppa enprocentmålet är viktigt för Socialisterna. Samtidigt vill de föra till mer pengar till verksamheterna genom att se över kommunens övriga kostnader.

- Det finns mycket att göra för att minska kommunens kostnader på andra poster än att minska kostnaderna i vård, skola och omsorg, vi accepterar inte några nedskärningar i de verksamheterna, säger Jacob Hoffsten.

Socialisterna vill också tillföra de verksamheterna mer pengar genom att frigöra ekonomiska resurser genom andra förändringar i den kommunala verksamheten.

- I vår budget lägger vi ner Västervik Framåt och vi minskar de politiska arvodena radikalt, säger Jenny Svensson.

Sluta skära ned på omsorg och skola

Jacob Hoffsten menar att de styrande i kommunen pekar på att de tillför fem miljoner kronor var till både omsorg och skola.

- Det stämmer inte. Det är ramökningar på grund av att det blir fler personer som behöver omsorg och att det är fler elever som går i skolan. Någon verklig ökning av ekonomiska resurser är det inte, säger Jacob Hoffsten.

Partiets medlemmar gör regelbundet besök på kommunens verksamheter och märker av att det saknas resurser till undervisning eller möjlighet att ta hand om äldres behov på rätt sätt i kommunen.

- På en förskola vi besökte hade personalen tagit med sig pärlplattor och pärlor hemifrån för att barnen skulle ha någonting att göra. När barnen gjort färdigt pärlplattorna fotograferades det och pärlorna togs bort, så andra barn kunde leka med pärlplattorna. Förr strök förskolelärarna pärlplattan som barnen hade gjort så barnen fick ta med sig den hem, säger Jenny Svensson.

Verksamheterna måste få kosta

Sara Rais menar att verksamheter som vård, omsorg och skola måste få kosta pengar.

- Det finns ingen luft kvar i systemet. Vi skulle vilja göra mycket mer än vad vi föreslår i vår budget, säger Sara Rais.

De styrande i kommunen menar att enprocentmålet är viktigt för det gör att verksamheterna frigör ekonomiska resurser till förbättringar i verksamheterna, stämmer inte det?

- Det är anmärkningsvärda påståenden. Om det skulle vara sant skulle det ha setts i verksamheterna. Fråga personalen som jobbat i många år om personaltäthet, så ser man vilka svar man får, säger Jacob Hoffsten.

Inför nästa års budget kommer socialisterna att ha fler förslag på neddragningar i den kommunala budgeten, som inte påverkar varken socialnämnden eller Barn-och utbildningsnämnden.

- Det finns många delar att titta noggrannare på och det kommer vi att göra, säger Anders Loman.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt