Annons:

Smittspårningsteamet är igång –

Att smittspårningen är igång i länet igen är förstås positivt. Foto: MostPhotos

Smittspårningsteamet är igång – "Väldigt positivt"

När smittan spreds snabbt på vissa ställen i landet upphörde i stort sett all smittspårning efter direktiv från Folkhälsomyndigheten. Nu är Region Kalmar igång med sitt nybildade smittspårningsteam.
– Vi måste ta hand om de positiva svaren, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Från och med nästa vecka utökas provtagningskapaciteten i Region Kalmar rejält. Hittills har man gjort cirka 6 000 tester under pandemin. När man nu öppnar upp för allmänheten med symtom ska man klara av uppemot 5 000 per vecka.

Det ställer förstås ökade krav på smittspårningen.

– Vi går in i ett nytt skede när vi går in i provtagning för människor med symtom och måste ta hand om de positiva svaren. Vi har haft en basal smittspårning och kunnat göra en utökad smittspårning i känsliga miljöer. Det som tillkommer nu är att vi i och med att vi får en väldigt bra möjlighet till provtagning kan utvidga smittspårningen ännu mer. På grund av detta har vi byggt upp ett smittspårningsteam som arbetar med det här från centralt håll.

"Alla rutiner ska sättas"

I teamet ingår flera yrkesgrupper som läkare, sjuksköterskor och administratörer.

– Alla rutiner ska sättas nu. Smittspårningsbehovet bedöms vara stort och vi kommer behöva ta en pusselbit i taget. Vi börjar i de känsligaste miljöerna, särskilda boenden, LSS-boenden och övriga. Sedan bygger vi på med fall i hemtjänsten och personal inom hälso- och sjukvård och händelser där vi kunnat se en större smittspridning. Jag är väldigt glad för att vi kan komma igång med det här, men vi måste ta det stegvis. Vi har inte en stor smittspårningskapacitet i dag, utan vi avgör från fall till fall.

Teamet har börjat sitt arbete i liten skala. Något resultat finns inte att delge i nuläget.

Labbé Sandelin betonar att de personer som bekräftas smittade har ett stort ansvar att inte sprida smittan vidare.

– Eftersom covid-19 är en samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen är varje individ med bekräftad sjukdom skyldig att följa vissa förhållningsregler. Man har skyddsplikt och ska göra det man kan för att skydda andra. Det är inte läge att gå på en stor släktfest om man har covid-19.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt