Annons:

Brunegård (KD) kritiserar utrikesministern:

Foto: Arkivbild

Brunegård (KD) kritiserar utrikesministern: "Lägger locket på"

Omständigheterns kring flygplanskraschen som ledde till Dag Hammarskjölds död har länge varit oklara. Nu vill Brunegård (KD) att de svenska utredningarna som gjorts i ärendet granskas, medan utrikesminister Ann Linde (S) vill invänta en oberoende utredning genomförd av FN.

Annons:

Förra veckan rapporterades det om att Gudrun Brunegård (KD) söker klarhet gällande den flygplanskrasch som ledde till att den dåvarande generalsekreteraren för FN, Dag Hammarskjöld, omkom. Hon menar att flera av de utredningar som genomförts från svenskt håll innehåller flera frågetecken, och har riktat en fråga till regeringen. Utrikesminister Ann Linde (S) har nu besvarat Brunegård (KD) i ärendet, ett svar som inte nöjer Brunegård (KD).

"Lägger locket på"

I svaret skriver utrikesministern att man avvaktar den oberoende utredning som genomförs av FN, men att man fortsatt kommer anststränga sig för att komma fram till vad som hände under kraschen 1961.  Brunegård (KD) vill fortsatt att de svenska utredningarnas resultat granskas och är inte nöjd med ministerns svar.

– Det är anmärkningsvärt att ministern helt undviker att svara på min fråga, om varför den svenska utredningen avstod från att kritiskt granska det material som fanns, och valde den rhodesiska förklaringsmodellen om pilotfel, snarare än extern påverkan. Varför valde man att låta saken bero med det, trots uppgifter om ett annat flygplan och explosion vid tidpunkten för kraschen?, skriver Brunegård (KD) i ett pressmeddelande.

Hon menar att regeringen "lägger locket på" i frågan och vill nu att frågan debatteras i riksdagen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt