Annons:

Två stora investeringar beslutades i kommunfullmäktige

Dan Nilsson (S) anser att det är ett historiskt beslut om två stora investeringar samma dag utanför Västervik, ett nytt särskilt boende i Gamleby och en ny brandstation i Ankarsrum.

Två stora investeringar beslutades i kommunfullmäktige

Det blev ja för att bygga ett nytt särskilt boende i Gamleby och en ny brandstation i Ankarsrum, när kommunfullmäktige genomfördes under måndagen. Beslutet om ny brandstation gick smärtfritt medan debatten gällande nytt särskilt boende i Gamleby var lång.

Annons:

Ett nytt särskilt boende kommer att byggas i Gamleby, det beslutade kommunfullmäktige i måndags. Hyran kommer att öka med 4 367 000 kronor för socialnämnden, när de 52 nya platserna i boendet står klart våren 2023. Som tidigare beslut om nybyggnation av kommunala fastigheter, var Moderaterna negativt inställda till hur upphandlingen går till.

- Vi hade gärna sett att upphandlingen hade gjorts i konkurrens så vi vet att vi får bästa pris och bästa kvalitet. Nu vet vi inte det. Det är synd att medarbetarna i Västervik Bostad inte kan få veta att de är bäst, nu får det inte veta det, säger Harald Hjalmarsson (M).

Maud Ärlebrant (KD) håller med Harald, men är också frågande till varför kommunen minskar antalet rum i det särskilda boende i Gamleby.

- Från början var det 70 nu är det 52 plus åtta. Varför minskar man på platserna i de särskilda boendena?

Hon svarar själv på sin fråga och fortsätter.

- Behovet minskar säger man, men varför? Jag kommer säkert att hamna på ett särskilt boende jag också. Jag tycker inte det är en hemsk tanke, säger hon.

Maud Ärlebrant yrkade på återremiss.

Jacob Hoffsten (SV) håller med Maud Ärlebrant att det är konstigt att det anses räcka med färre särskilda boenden i kommunen.

- Är det så att efterfrågan är låg hos kommunens särskilda boenden borde man fråga sig hur kvaliteten är där, säger han.

Conny Tyrberg (C) säger att behovet av särskilt boende har minskat i kommunen på senare år.

- Dit kan man inte söka utan dit kommer man när man inte orkar bo hemma längre. Ny teknik blir bättre och gör dagens hem så bra att behovet av särskilda boenden minskar, säger han.

Han tycker också att diskussionen om att låta konkurrensutsätta Bostadsbolaget och TjustFastigheter är ett dåligt och dyrt förslag.

- Det innebär att vi måste tillsätta ett nytt fastighetskontor som avgör vem som ger bästa pris. Jag kan garantera att Bostadsbolaget och Tjustfastigheter idag lägger ut det allra mesta på anbud, därför sker byggandet med konkurrens, säger han.

Beslutet blev att säga ja till byggandet av ett nytt särskilt boende i Gamleby.

Brandstation i Gamleby

Kommunfullmäktige beslutade även att bygga en ny brandstation i Ankarsrum. Någon diskussion blev det inte i den frågan.

- Det är en viktig investering för Ankarsrum. Vi har idag fattat två beslut om stora investeringar i både Gamleby och Ankarsrum och inte en investering i Västervik. Det är snudd på historiskt. Det är en stor dag för Gamleby inte bara för att det byggs ett särskilt boende där utan det knyter också ihop de båda torgen på orten. I Ankarsrum byggs en ny brandstation granne med en helt ny matvaruaffär, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt