Annons:

”Tråkigt att ytterligare två partier går åt vänster”

Harald Hjalmarsson (M) och Dan Nilsson (S) har olika sätt att se på förslaget till budget 2021 för Västerviks kommun.

”Tråkigt att ytterligare två partier går åt vänster”

Vid kommunstyrelsens presskonferens i torsdags ville inte Harald Hjalmarsson (M) ge en helhetssyn på den budget som fem partier arbetat fram, men han ger vissa kommentarer om några förslag.

Annons:

Vid kommunstyrelsen i tisdags gavs information om kommunens budget för 2021 fram. Budgeten var framarbetad av fem partier. Något som Harald Hjalmarsson kommenterade.

- Tråkigt att ytterligare två partier går vänster ut. Det är en väldigt tydlig signal. Det är inte det som kommunen behöver.

Conny Tyrberg (C) och Dan Nilsson (S) reagerade på Haralds uttalande.

- Jag ser det mer som om två partier går in mer åt mitten, sa Conny Tyrberg och fick medhåll av Dan Nilsson.

Harald Hjalmarsson menade att budgeten som lades fram vid KS av majoriteten i tisdags var ett förslag till beslut som Moderaterna motsatte sig och fick Dan Nilsson att ändra till en information om vad som skulle beslutas om senare i november.

- Vi har hela tiden varit tydliga med att det är en ändringsbudget som arbetas fram nu. Kommunfullmäktige har arbetat i tvärpolitiska grupper för att ta fram förslag och tanken var att de samtalen ska ligga tillgrund för den budget vi ska rösta igenom i november. Vid Kommunstyrelsen presenterades något som jag tolkar som en tilläggsbudget och det var inte alls det som vi har kommit överens om. Jag hade hoppats att vi skulle få vara med och diskutera budgeten innan ett förslag till beslut lades fram, säger Harald.

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande är inte av samma åsikt.

- Det finns ingen ambition att driva igenom ett sådant beslut, säger han.

Harald Hjalmarsson ser på saken på ett helt annat sätt.

- Det verkade som om ni redan hade fattat ett beslut, säger han.

Budget i juni

Budgeten för 2021 beslutades i juni och det beslutet försvarar Dan Nilsson.

- Hanteringen av budgeten visade sig vara helt rätt. Vi var tvungna att ge stabila och trygga förutsättningar för våra verksamheter så de hinner förbereda sig i rimlig tid. Nu ser vi också att våra skatteintäkter ökar vilket ger oss utrymme för fler satsningar, säger Dan Nilsson.

Harald Hjalmarsson menar att det inte fanns tillräckligt med underlag att besluta om en budget ett år som detta, då det var för mycket osäkerhetsfaktorer på grund av Coronapandemin.

- Vi har fattat beslut om budget i november förr. Det kunde vi ha gjort även i år.

Bökensved

I onsdags berättade de styrande att man avsåg att fortsätta Bökensvedsprojektet med fokus på sunda ekonomiska investeringar.

Det är en skrivning som Harald Hjalmarsson är kritisk till.

- Jag hoppas den skrivningen inte utesluter externa investerare. Det kan tolkas som att man vill att det enbart är de kommunala bolagen som ska genomföra investeringarna. Vi Moderater menar att det finns stora mervärden att ta in externa investerare, säger han.

Dan Nilsson (S) är inte lika säker.

- Jag ställer mig tveksam till att sälja ut hela området på det sätt som Moderaterna vill, säger han.

Den nionde november kommer budgeten att tas upp på kommunstyrelsen för att beslutas på kommunfullmäktige i slutet av den månaden.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt