Annons:

Nio av tio partier är för ett digitalt kommunfullmäktige

Nio av tio partier är överens om att genoföra ett digatalt sammanträde. Ändå blir det ett fysiskt möte.

Nio av tio partier är för ett digitalt kommunfullmäktige

Det räcker inte med att nio av tio partier är för att genomföra ett digitalt kommunfullmäktige den 23 november. Det måste råda konsensus, då man frångår kommunallagen. När Vänsterpartiet säger emot, kommer kommunfullmäktige ändå att genomföras som ett fysiskt möte.

Annons:

Det har varit flera argument och krav om att kommunfullmäktiges sammanträde ska genomföras digitalt nu på måndag. Moderaterna är mycket kritiska till att cirka 40 personer ska träffas inomhus mitt under Coronapandemin och fler partier håller med dem om det.

- Presidiet har öppnat för att kommunfullmäktige genomförs digitalt utan möjlighet till voteringar, då det blir svårhanterligt, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Det förslaget ställer sig nio av tio partier sig bakom. Det enda partiet som inte ställer upp på ett digitalt möte är Vänsterpartiet.

- Ett digitalt möte ger inte möjlighet till yrkanden och voteringar. Alla budgetförslag som vi har är säryrkanden och vi vill få möjlighet att lägga yrkanden för att åtminstone få igenom några av de säryrkandena, säger Mariann Gustafsson (V).

Hon tycker inte att det är demokratiskt att genomföra ett kommunfullmäktige när möjligheten till votering inte blir av.

- Jag tycker det är ynkligt att kommunfullmäktiges ordförande inte har lyckats att ta fram den teknik som behövs för at kunna genomföra ett digitalt sammanträde i tid. Alla visste att pandemin skulle fortsätta under hösten. Många andra kommuner och regioner har tagit fram den tekniken, säger Mariann Gustafsson.

Måste vara eniga

Kommunfullmäktiges sammanträde blir av där 31 ledamöter kommer att sammanträda i Bryggaren.

- Det hade kunnat bli av alla partier valt att rösta på sitt eget budgetförslag och avstå votering, säger Dan Nilsson.

Varför kan ni inte fatta beslut om att ändå genomföra ett kommunfullmäktige digitalt, det är ändå nio partier av tio som accepterar det?

- Det är viktigt med konsensus i den här frågan. Alla partier måste vara eniga om att det går att genomföra ett digitalt möte på det sättet. Vi är utanför Fullmäktiges arbetsordning och då kan vi inte fatta ett sådant beslut enligt lag, säger Conny Tyrberg (C).

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt