Annons:

Samlad majoritet står upp för sitt budgetförslag

Conny Tyrberg (C), Jonas Jalkteg (Wp) Dan Nilsson (S) Anna Bodjo (MP) och Kenneth Hardy Axelsson (L)

Samlad majoritet står upp för sitt budgetförslag

De tre styrande partierna tillsammans med sina två samarbetspartier känner sig trygga med den budget som de har presenterat och menar att den ger förutsättningar för hala kommunen att utvecklas.



- Vi är stolta över våra gemensamma satsningar, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.


  

Annons:

Samarbetspartierna S; C och MP har fått tillskott av L och WP som nu båda fått med sina hjärtefrågor i budgeten som kommunfullmäktige ska fatta beslut om på måndag.

- Efter att ha läst de andra partierna budget stärks jag i min övertygelse att det vi levererar i vår gemensamma budget är helt rätt väg att gå, säger Dan Nilsson.

Han menar att övriga partiers budgetförslag spretar åt olika håll utan någon sammanhållen röd tråd.

Kenneth Hardy Axelsson (L) tycker att den gemensamma budgeten är en satsning med helhetsperspektiv.

- Vi har en sammanhållen budget med helhetsperspektiv över vad som behöver göras och satsas på i kommunen fram över. Det ser vi tyvärr inte i de andra budgetförslagen. Det vi visar är en stor satsning på barn och unga vi är väldigt stolta över, säger han.

Jonas Jalkteg (WP) tycker att man har fått med de sakfrågor som man drivit en längre tid.

- Både swapparna och satsningar på skolan. Vi ser en långsiktighet i den här budgeten och att den har bäring för det som vi jobbar för, kommunens bästa, säger han.

Conny Tyrberg (C) tycker att den budget som arbetats fram är jättebra.

- Det är en fempartiuppgörelse som ger stabilitet åt kärnverksamheterna i ett oroligt läge. Jag vill framförallt peka på satsningar på Campus, Bökensved och satsning på enskilda vägar, säger han.

Anna Bodjo (MP) menar att det varit en turbulent tid sedan valet 2018.

- Nu har vi ett gäng med bred erfarenhet som kan enas kring en plan för kommunen. Vi ser inte att oppositionens förslag är genomförbara utan det skadar våra verksamheter. Nu känns det hoppfullt, säger hon.

Kritiska till M och V

Framför allt är de fem partierna kritiska till hur Moderaternas budget ser ut.

- De satsar 10,5 miljoner mindre än oss på skolan. Det är häpnadsväckande att ett parti som säger sig vara statsbärande väljer att skära ned så mycket på den verksamheten, säger Dan Nilsson.

Han är också frågande till varför Vänsterpartiet väljer att lägga 15 miljoner kronor mindre än majoritetens budget på kultur och fritid.

- Det var länge sedan jag såg så stora skillnader mellan partierna, säger Dan Nilsson.

Conny Tyrberg lyfter också effektiviseringsarbetet eller enprocentmålet.

- Det är bara Socialisterna som väljer att ta bort det. Man måste komma ihåg att det målet leder till effektiviseringar i verksamheten som varje år adderas till varandra och hade vi inte haft de pengarna så skulle vi inte kunnat genomföra de satsningar som vi gör ute i våra verksamheter. Hade vi inte haft det målet hade vi heller inte haft den stabila ekonomi som vi har nu, säger han.

Kennet Hardy Axelsson menar att de fem partierna måste bli tydligare med vad effektiviseringsmålet är för någonting och varför det finns.

- Det ska inte uppfattas som ett sparbeting. Vi måste berätta för alla vad det innebär. Vi måste prata samma språk så allmänheten och vissa politiker förstår vad det innebär.

Anna Bodjo menar att det handlar om att prioritera i en budget.

- Har vi ett enprocentmål har vi råd att göra fler saker. Det finns inte oändliga resurser att ta av när man gör en budget, säger hon.

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt