Annons:

Tog nästan tre år innan motionen om seniorernas hus avslogs

Harald Hjalmarsson (M) fick till sist nej på sin och Yvonne Nilssons motion om seniorernas hus.

Tog nästan tre år innan motionen om seniorernas hus avslogs

I maj 2018 lämnade Harald Hjalmarsson (M) och Yvonne Nilsson (M) in en motion om seniorernas hus. I motionen föreslår man att kommunen får i uppdrag att utveckla ett eller flera seniorernas hus i kommunen.

Annons:

Motionen har tagits upp flera gånger i socialnämnden, kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige. Alla gånger har den avslagits och återremitterats. Näst senaste instansen var socialnämnden som gjorde en fördjupad granskning av motionen, där även en enkätundersökning gjordes mot 100 anhörigvårdare och 250 äldre. När svaren kom in visade det sig att många anser att ett eller flera seniorernas hus behövs. Ändå valde socialnämnden att avslå motionen.

– Frågan var felställd. Man frågar bara vad man vill ha inte hur mycket man är beredd att betala för att få det, sa socialnämndens ordförande Ingela Svensson.

När frågan togs upp bland kommunens pensionärsråd i november 2020, såg de inte någon nytta med ett seniorernas hus.

"Finns många samlingsplatser"

Motionen var uppe i kommunstyrelsen i tisdags och avslogs på nytt.

– Vi ser att det finns många samlingsplatser på flera olika orter, bland annat hembygdsgårdar som pensionärsorganisationer och andra använder sig av. De gårdarna är spridda i hela kommunen och det ska finnas möjlighet för seniorer i hela kommunen att samlas inte bara på några få platser, säger Conny Tyrberg (C).

Harald Hjalmarsson är av en annan åsikt.

– Nu ser vi att Bryggaren byggs om samt att biblioteket flyttar från Åby hembygdsgård. Det är de två i särklass flitigaste använda lokalerna där äldre träffas. Var kommer de äldre att kunna mötas när pandemin försvinner när de lokalerna inte kan ge samma möjlighet som samlingslokal som tidigare. Jag ser heller ingen motsättning mellan att hembygdsgårdar på landsbygden fortsätter att användas och att vi skapar ett eller flera seniorerna hs, säger Harald Hjalmarsson.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt