Annons:

Därför öppnas inte biblioteken i kommunen än

Biblioteken i Västerviks kommun öppnas inte än på grund av det höga antalet personer som fortfarande smittas i kommunen.

Därför öppnas inte biblioteken i kommunen än

Kommunstyrelsen avslog Mariann Gustafssons (V) yrkande om att biblioteken ska öppnas igen, dock med vissa restriktioner. Hon fick stöd av M, KD och SD, men det räckte inte för att få igenom yrkandet.

- Det känns avlägset att öppna biblioteken när Västervik ligger i topp när det gäller smittade i Covid-19, säger Conny Tyrberg (C).

 

 

 

  

Annons:

Biblioteken i Västerviks kommun blir stängda en tid framöver, men med möjlighet att låna de böcker som man förbeställt. Frågan om att öppna biblioteken i kommunen togs upp av Mariann Gustafsson vid kommunstyrelsens sammanträde i måndags. Hon menade att biblioteken ska kunna öppnas igen med vissa restriktioner på samma sätt som i butiker, att ett visst antal människor ska få vistas där samtidigt. Men hennes förslag fick inte tillräckligt gehör.

- Kan vi stödja restaurangerna på det sätt vi gör i kommunen, kan vi också stödja kultur och bibliotek. Jag är medveten om att om man öppnar upp biblioteken så måste man anställa några fler personer på timmar för att Coronaanpassa biblioteken på ett säkert sätt, säger Mariann Gustafsson.

Hennes förslag röstades ned med minsta möjliga marginal, 6-5 efter votering. Hon fick stöd av M, SD och KD. De övriga partierna röstade mot Marianns förslag.

- Vi anser att vi ska följa Folkhälsomyndighetens restriktioner och vi har det synsättet i hela Kalmar län, säger Conny Tyrberg (C).

Han menar att det inte är läge att öppna några fler offentliga platser redan nu.

- Det känns avlägset att öppna biblioteken när Västervik ligger i topp när det gäller smittade i Covid-19, säger han.

Samtidigt säger han att Folkhälsomyndigheten kan komma men nya restriktioner den 18 april som eventuellt ger lite lättnader för just biblioteken öppethållande i landet.

"Amatörmässig populism"

Harald Hjalmarsson (M) ser inte logiken i att vissa lokaler är stängda medan andra tillåts vara öppna.

- Det var därför som vi ställde oss bakom Marianns yrkande säger Harald Hjalmarsson.

Conny Tyrberg tycker det är märkligt ställningstagande av Moderaterna

- Ena veckan gör man stort nummer av att alla elever ska testas varje skoldag för om de är smittade av Covid-19. Andra dagen vill man öppna verksamheter som kan innebära att smittan riskerar att öka. Jag vill inte se amatörmässiga politiker som bara är ute efter populism, säger Conny Tyrberg.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt