Annons:

Ministern om ALV i debatt:

Kulturministern Amanda Lind (MP) hoppas att det nya regelverket ska kunna underlätta för ALV. Foto: Bildbyrån

Ministern om ALV i debatt: "Blir olika regelverk för olika delar"

Restaurangdelen på Astrid Lindgrens Värld kommer regleras i enlighet med restauranglagen. Teater inom publiklagen och evenemangsparken som andra nöjesparker. Det säger kulturminister Amanda Lind (MP) i en riksdagsdebatt.
– Då blir det en logisk situation, menar hon.

Annons:

Bakgrunden till detta är en interpellation från riksdagsledamoten Gudrun Brunegård, hemmahörande i Vimmerby, om Astrid Lindgrens Värld och besöksrestriktioner riktade till kulturministern.

Amanda Lind (MP) och Gudrun Brunegård (KD) hade flera replikskiften i debatten under tisdagen. 

– Regeringen strävar efter att så snart det är möjligt kunna öppna upp samhället igen. Vi följer utvecklingen löpande och preliminärt kan ett första steg träda i kraft i mitten av maj, men det kräver att det epidemiologiska läget tillåter det, säger Amanda Lind. 

Gudrun Brunegård lyfte upp hur hårt kringnäringen runt Astrid Lindgrens Värld påverkades av att turistmagneten tvingades stänga förra sommaren och att ALV:s yta är 22 fotbollsplaner stor med flera utspridda scener.

– Besöksnäringen påverkades inte så hårt i någon annan kommun i hela Sverige. Många av de här företagen, som bygger hela sin verksamhet kring Astrid Lindgrens värld, fick mycket små belopp i ersättning. På flera scener har man möjlighet till 2 000 sittande åskådare. Man skulle kunna ha flera grupper och ändå hålla goda avstånd, säger Gudrun Brunegård.

"Logisk situation"

Amanda Lind svarade att hon delar den oro som Gudrun Brunegård uttrycker. 

– Astrid Lindgrens Värld är ett besöksmål med en enorm betydelse för lokalsamhället. Vi har haft en trixig resa med den gamla ordningslagen och den slog olyckligt. Det träffsäkra regelverket kom inte på plats. Men förra veckan presenterades ett uppdaterat förslag med ytterligare bestämmelser och i ett första steg kan det innebära upp till 500 personer. Tanken med det här är att Folkhälsomyndigheten ska komplettera det här och att det handlar om avstånd mellan sittplatser exempelvis. Det innebär att en arena eller beskaffenheten på ytan påverkar hur många som man får ta in, säger kulturministern och fortsätter:

– Det finns många anläggningar som steg för steg kan ta emot mer publik. Jag tror att alla ser den utvecklingen framför sig, men besluten måste komma steg för steg i takt med smittläget. Astrid Lindgrens Värld är en kombination av flera olika verksamheter och restaurangerna kommer regleras enligt restauranglagen, teaterscenerna inom publiklagen och evenemangsparken lyder under samma regler som andra nöjesparker. Med det kommer vi ifrån den situation som rådde förra året. Det är så jag uppfattar de olika regelverken i de här olika delarna och blir då en logisk situation. 

"Inget stort steg"

Ett besked Gudrun Brunegård tyckte var väldigt klargörande. 

– Jag talade med Astrid Lindgrens Värld:s vd i morse och den här uppfattningen om att kunna kombinera de olika lagstiftningarna hade man då inte förstått. Det är ett välkommet besked. 

Brunegård passade då också att hälsa Amanda Lind välkommen till Astrid Lindgrens Värld när läget åter tillåter det.

– Jag besökte själv Astrid Lindgrens Värld som tidig tonåring med mina syskon i släptåg. Det är en fantastisk miljö med väldigt stor betydelse för den lokala besöksnäringen, men också som arbetsgivare i svensk scenkonst. Många tar sina första steg här. Jag vill betona att vi vill sjösätta de nya reglerna så snart som möjligt. Första steget är inget stort steg mot återöppning, men vi hoppas att vaccineringen fortsätter och att sommaren bidrar till att minska smittspridningen.

Vi har sökt ALV:s vd Joacim Johansson för en kommentar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt