Mijo Majic är en av de mest kända kolonisterna på Kulbacken. I många artiklar i lokalpressen har han figurerat och berättat om de grönsaksodlingar som han och hans fru gör varje år.
Men även om han i stort sett besökt sin kolonilott dagligen i 52 års tid finns det alltid någonting nytt att upptäcka.
- Jag såg att det var någonting stort som rörde sig vid komposten. Jag har aldrig sett något liknande, sa han
Det var en ekoxe, hane, som Mijo hade hittat på sin kolonilott. Med sina kraftiga betar är hanen hos ekoxen lätt att känna igen. Den kan bli upp till nio centimeter lång.
Mijo är facinerad över skalbaggens storlek, samtidigt är den lite skrämmande på grund av att den är så stor.
- Den måste vara sällsynt eftersom jag inte har sett den tidigare, sa Mijo.
Rödlistad i hela Europa
Ekoxen har gått tillbaka i hela Europa och är sedan flera år tillbaka rödlistad i hela Europa.
År 2020 bad länsstyrelserna i landet att allmänheten skulle lämna in rapporter om var och hur många ekoxar de hade hittat ute i naturen.
Det kom in 8 237 rapporter med 15 704 ekoxar. I Kalmar län kom det in flest rapporter. Hälften av alla ekoxar som sågs kom här ifrån, 7 864 ekoxar.
Enligt länsstyrelsen i Östergötland som arrangerade kartläggningen av den stora skalbaggen 2020, finns flest ekoxar i Blekinge, Kalmar län och Östergötland.
Ekoxen lever sina första fem år som larv i död lövträdsmassa eller på död ved liggande på mark. Ofta är det ek, bok ellar ask som ekoxen föredrar. Som fullbordad skalbagge lever bara i några veckor. Under ljumma sommarnätter svärmar den och efter parningen dör hanen. När honan lagt äggen dör hon också.
En starkt bidragande anledning till att Mijo hittade en ekoxe på sin kolonilott är att det finns ett stort eklandskap med gamla ekar i området.