Annons:

  • De brygger egen öl i källaren – nu påbörjas årets julöl

    Bengt Sandström och Robert Davidsson är i full gång med att brygga årets julöl – i källaren. Foto: Sara Åstrand

  • De brygger egen öl i källaren – nu påbörjas årets julöl

    Här åker malten ner! Sedan är det lakning, kokning, kylning och jäsning på schemat. Foto: Sara Åstrand

  • De brygger egen öl i källaren – nu påbörjas årets julöl

    Under åren har det bryggts drygt 20 olika sorters öl och omkring 500 liter. Etiketterna till flaskorna har de designat och skapat själva. Foto: Sara Åstrand

  • De brygger egen öl i källaren – nu påbörjas årets julöl

    Just nu gör bryggs det endast för att det är roligt, men drömmen är att bli ett litet bryggeri. Foto: Sara Åstrand

  • De brygger egen öl i källaren – nu påbörjas årets julöl

    "Det gäller att vara noga hela tiden, och föra anteckningar över vad man gör så man kan bli bättre på det", säger Robert Davidsson. Foto: Sara Åstrand

De brygger egen öl i källaren – nu påbörjas årets julöl

Omkring 500 liter har hittills bryggts och fler ska det bli. Bengt Sandström och Robert Davidsson har investerat i ett bryggverk där ölen hamnar hos nära och kära, men det finns drömmar om att erbjuda mer lokalt till fler.
– Det hade ju varit jättecoolt att kunna vara ett litet bryggeri. 

Annons:

Det är en solig dag i slutet av juli. I ett villakvarter i Vimmerby finner vi Bengt Sandström och Robert Davidsson i en liten källare. Doften i rummet påminner lite om havregrynsgröt, för de är i full gång med att brygga årets julöl. 

– Det tar lite tid, men det är trevliga dagar, säger Robert Davidsson. 

Köpte ett ölbryggningskit

Det hela började med att Bengt Sandström bjöd med Robert Davidsson till Wimmerby Ölsällskap. 

– En av gångerna var vi på studiebesök på Lilla Åbro, när de hade sitt mikrobryggeri. Han som var bryggare där pratade om hembryggning och då tänkte jag att det lät ganska kul. Så då bestämde vi oss för att prova, berättar Robert Davidsson. 

Efter att intresset hade väckts beställde de hem ett ölbryggningskit. De startade uppe i köket med små kastruller, som de fick ut nio liter öl på. 

– Det vart ju gott och var ganska kul. Då började vi med vanlig ale, och gjorde någon till gång i köket. Men sedan bestämde vi för att köpa lite större.  

Investerade i ett bryggverk

De investerades i en kastrull på 50 liter och började brygga nere i källaren. Det blev ändå en hel del lyftande när de skulle plocka fram allt. De gjorde BIAB-bryggning, som innebär att man brygger i en påse och sedan kyler ner. Det kändes inte tillräckligt, så nu är ett av rummen i källaren är helt tillägnad bryggningen. 

– För ett och ett halvt år sedan slog vi på stort och köpte ett bryggverk på 40 liter. Då flyttade vi in här permanent.  

Det lilla bryggeriet i villan kallar de för ett familjeföretag. Bengt Sandström och Robert Davidsson är mest engagerade, men de får hjälp av Josefine Sandström, Mikaela Sandström och Oscar Davidsson, som bland annat är med och fixar etiketterna. 

Julölen skapas

När vår tidning besöker det lilla källarutrymmet har de just satt i gång med bryggningen av julölen, på en av deras semesterdagar. Kvällen innan plockades allt ihop och bryggverket fylldes med vatten. Sen blandades det i salter och vattentillsatser. Nästa steg är att hälla i malten, som är i mellan en och två timmar. Det är sedan lakning, kokning, kylning och till sist jäsning.

– Det gäller att vara noga hela tiden, och föra anteckningar över vad man gör så man kan bli bättre på det, säger Robert Davidsson som berättar att han även läst en högskoleutbildning om ölbryggning. 

Men processen under åren har naturligt nog även resulterat i några felsteg. 

– När vi var i köket lyckades jag spilla ut 15 liter öl på golvet, säger Robert Davidsson och Bengt Sandström tillägger snabbt skrattandes:

– Då sa jag att ”då köper vi ett bryggverk och är i källaren”, för det var ingen höjdare. 

Flaskorna med julölen kommer sedan fyllas lagom till advent.

– Det tar en halv dag till en hel dag att brygga, sen ska det jäsa olika länge beroende på vilken öl det är. Just nu är det årets julöl som kommer hamna på flaska i slutet av november eller i början av december. 

Julölen kryddas med saffran, kaffe och vanilj samt ekkuber som har blivit dränkta i rom. 

– Då blir det ungefär som ölen har varit fatlagrad, förklarar Robert Davidsson. 

Bryggt omkring 500 liter 

På en bryggning får de i dagsläget ut 23 liter, då jäsningen och kolsyresättningen begränsar mängden. De brygger omkring tre till fyra gånger om året och uppskattningsvis har det resulterat i 500 liter. Ölen delar de med sig av till nära och kära. 

– Just nu är det bara på kul. Att försöka lära sig så mycket som möjligt, och bli bättre på det vi gör så att vi kan göra bra och god öl. Men det hade ju varit jättecoolt att kunna vara ett väldigt, väldigt litet bryggeri och kunna erbjuda något mer lokalt till fler än bara kompisar och familj. 

Regeringen har föreslagit att införa sänkt alkoholskatt för öl från småproducenter och mikrobryggerier, vilket kommer ingå i höstens budgetförhandlingar. Om det går igenom förslås ändringarna att träda i kraft den 1 juli 2025. Robert Davidsson är positiv till differentierad alkoholskatt, som endast EU-medlemsstaterna Sverige och Spanien inte ännu har infört. 

– Kommer det igenom så skulle det gynna oss om vi skulle börja, för vi kommer inte vara mycket större än så här i så fall.  

Bryggverket som de har investerat i finns även i en modell på 80 och 150 liter, vilket är en fördel. 

– Skulle vi vilja skala upp så kan vi redan hur systemet funkar, för då är det exakt likadant fast större.  

Mycket tid och pengar investerat

Det har under åren lagts ner mycket tid och pengar på intresset. Möjligtvis hade det varit mer ekonomiskt att satsa på bryggverket direkt efter de små kastrullerna i köket, men Robert Davidsson och Bengt Sandström är ändå tacksamma att de inte har hoppat över något steg. 

– Jag tror man lär sig mycket, för att vi har gjort alla de här småstegen och hela processen, än att köra bryggverk direkt. Man har även fått en bättre förståelse för hantverket. 

Under åren har de bryggt många olika sorters öl. En ale är bra att börja med hemma, då den kan jäsa i rumstemperatur. En lager är underjäst, vilket kräver att temperaturen kan kontrolleras. 

– En ale går ganska fort att få färdig, medan en lager tar lite längre tid.  

För den som vill testa på att brygga sin egen öl rekommenderar Robert Davidsson att man börjar med ett litet ölbryggningskit. 

– Man kan göra väldigt simpelt och smått, med mycket man har hemma. Så det är bara att prova!

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt