Annons:

”Det är en förmån att få jobba inom hemtjänsten”

Lovisa Jonsson, ger sin syn på att jobba inom hemtjänsten.

”Det är en förmån att få jobba inom hemtjänsten”

Förra veckan slutade Lovisa Jonsson jobba i Loftahammars hemtjänst. I sex år har hon sommarjobbat där och hon har trivts väldigt bra. I ett långt inlägg på Facebook, beskriver hon hur det är att få jobba inom äldreomsorgen och hon skriver att det är en förmån att jobba med äldre.

Annons:

Lovisa Jonsson pluggar till en master i offentlig förvaltning i Göteborg. Snart börjar hon sitt sista år på utbildningen. Under de sex senaste sommarloven har hon jobbat inom den kommunala hemtjänsten i Loftahammar och hon tycker att det har varit en fantastisk tid. I ett Facebookinlägg skriver hon.

- Hemtjänsten kopplas ihop med vårdskandaler, låga löner och tidsbrist. Men det finns en annan sida av myntet också. Jobbet där man får lära känna otroliga årsrika människor med erfarenhet och historier att förtälja.

DVV ringde upp Lovisa för att få veta mer om den drivkraft hon känner för yrket.

- Jag kan förstå att äldreomsorgen får kritik, men jag tycker att man måste lyfta de bra sidorna också.

Hon säger att det är så lite som behövs för att skänka glädje till en äldre människa.

- Att plocka blommor på en promenad gör en hel vecka och skapar tårar i ögonen i någons ögon. Det är få jobb där man får den direkta uppskattningen. De som jobbar inom äldreomsorgen är en del av de närmaste som äldre träffar.

Hon skriver på Facebook att jobbet i hemtjänsten är där man får förmånen att släppas in i den allra närmaste kretsen hos den man hjälper – som man inser inte är så olik en själv.

Inte bara städa och byta blöjor

Lovisa tycker inte om att det finns en snäv bild av hur det är att arbeta i hemtjänsten.

- Ofta hör man saker som att man bara byter vuxenblöjor och städar. Det är en del av jobbet. Säger man att det bara är att dammsuga och byta blöjor har man inte förstått vad som är viktigt i detta sammanhang. Det är just människorna som är viktiga.

Lovisa tycker att hon har fått mycket med sig in i arbetslivet genom att arbeta inom äldreomsorgen. Bland annat en del beröm från äldre.

- En kvinna sa till mig” Det är skillnad på händer som bara gör sitt jobb och händer som är där för att vårda".

Hyllar sina kollegor

Det är människorna som Lovisa kommer att sakna i sitt arbete inom äldreomsorgen i Loftahammar. Både de äldre men även de som dagligen jobbar i omsorgen.

- Ensamhet ska stillas, oro ska lugnas, skratt ska mötas, samtal ska delas. Tack alla kollegor i Loftahammars hemtjänst, tack för i sommar och alla somrar innan dess. Det är tack vare många av er som allt rullar även inpå mörka vinterdagar över snötäckta vägar. Ni är bäst.

Lovisa anser att det är viktigt att statusen höjs inom äldreomsorgen.

- Vill man höja statusen inom äldreomsorgen måste man också komma ihåg vilket jobb de anställda gör ofta mer än vad som förväntas av dem årets alla dagar.

Efter det att Lovisa har studerat färdigt vill hon gärna fortsätta att jobba inom äldreomsorgen.

- Jag vill gärna jobba med äldreomsorg inom en kommun eller offentlig förvaltning, säger Lovisa Jonsson.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt