Annons:

  • Sista etappen för kommunens kulturminnesprogram startade med Bronsåldern

    Kenneth Alexandersson, Magdalena Jonsson och Veronica Palm

  • Sista etappen för kommunens kulturminnesprogram startade med Bronsåldern

    Kenneth Alexandersson, arkeolog vid Kalmar länsmuseum undersöker skålgropar i berghällen.

Sista etappen för kommunens kulturminnesprogram startade med Bronsåldern

I onsdags inleddes sista etappen i Västerviks kommuns arbete med att uppdatera kommunens kulturminnesprogram. Först ut var bronsålderslämningar i norra delarna av kommunen. Veronica Palm, vice museichef vid Västerviks museum, guidade Magdalena Jonsson, arkivarie vid Kalmar länsmuseum och Kenneth Alexandersson, arkeolog vid Kalmar läns museum, till olika platser.

Annons:

Arbetet med kulturminnesprogrammet sker etappvis och har pågått sedan 2015. I år sker sista etappen och i onsdags besökte Kalmar länsmuseum, som hjälper kommunen med inventeringen, Västervik. Den här etappen ska man kartlägga kulturmiljöerna kring Blackstad, Hallingeberg, Odensvi, Törnsfall och Almvik. Anledningen till att detta arbete genomförs är att kartlägga var i kommunen det finns kulturhistoriskt viktiga miljöer.

- Syftet med projektet är att uppdatera och komplettera det kulturminnesvårdsprogram för Västerviks kommun som fastställdes 1986. Kulturmiljöprogrammet ska peka ut ett antal kulturhistoriskt värdefulla miljöer i kommunen samt fungera som underlag för kommunen i olika beslut om exempelvis planläggning eller bygglovgivning. Ytterst syftar projektet till att kommunens kulturhistoriskt värdefulla miljöer ska tillvaratas och förvaltas bättre, säger Västerviks kommuns planarkitekt Fanny Hansson.

Bronsålder

Det som började kartläggas i onsdags var bronsåldersfynd, i kommunen. Västerviks kommun har på senare tid visat sig vara den kommun som har flest lämningar från bronsåldern i landet. Endast ett fåtal andra platser i Sverige kan mäta sig med de fynd som görs här och fortfarande görs här. En sådan plats där nya fynd gjordes för cirka tio år sedan är på Almviks Näs.

- De senaste 10-15 åren har fynden från Västerviks kommun och angränsande kommuner norr ut ökat med 400 procent. Det är jättemycket. Det beror inte på att man ökat sökande utan att det finns så mycket lämningar just här, säger Kenneth Alexandersson.

Veronica Palm, vice museichef vid Västerviks museum, guidade Magdalena Jonsson och Kenneth Alexandersson runt på olika bronsålderslämningar.

- Här har vi länge vetat om att det finns bronsåldersgravar och skålgropar, men vid en undersökning som gjordes av elever vid Linnéuniversitet 2008-2009 upptäcktes mycket mer, säger hon.

Det var spännande fynd som gjordes i berghällen som kan sägas vara unika fynd från bronsåldern.

- Vid undersökningen tog man bort vegetationen på berghällen och fann många ristningar, bland annat skeppsristninar, men man fann också många inristade fotspår från berghällen och in under stenröset till graven, säger Veronica Palm.

Det unika är mängden fotspår som ristats in samt hur de är placerade.

- Man har hittat 38 inristade fotsulor som står en bit utanför graven.

Tårna på inristningen pekar mot väster vilket tyder på att människorna har stått med ryggen mot graven.

Veronica Palm säger att det är vanligt att man ser spår av ritualer vid de gravar som hittats i kommunen.

Andra typer av kulturmiljöer

I flera veckor kommer kulturmiljöerna i byarna att inventeras. Då är det inte bara lämningar från bronsåldern som ska kartläggas.

- Jag jobbar med byggnadsvård och jag kommer att titta på bebyggelserna i byarna. Kyrkbyar, industrimiljöer och agral bebyggelse, säger Magdalena Jonsson.

Kulturmiljöprogrammet är ett kunskapsunderlag och målgruppen är den breda allmänheten. Det färdiga kulturmiljöprogrammet ska finnas tillgängligt via kommunens hemsida. Där ska information om olika kulturmiljöer läggas ut så att de som vill kan läsa mer om miljöerna och besöka dem.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt