Annons:

Ta hand om ditt bihotell och de som bor därinne

Tips om hur du tar hand om ditt bihotell för att gästerna och din trädgård ska må så bra som möjligt.

Ta hand om ditt bihotell och de som bor därinne

Här är några tips för de som vill få många gäster i sitt bihotell. Det är en del att tänka på innan, storleken på rör, skydd mot fåglar och spindlar samt vind och regnskydd. Det ska också finnas mat åt dina gäster under tiden de är ute i din trädgård. Men viktigast är ändå att komma igång så ökar intresset för de som bor där succesivt. 

Annons:

På senare tid har det blivit populärt med att sätta upp ett bihotell i sin trädgård. I bihotell är det solitära bin som lägger sin avkomma och murar igen rören så att nya bin kan krypa ut under säsongen eller till våren.

Solitära bin är viktiga för den biologiska mångfalden och pollinerar många växter och träd.

För att lyckas med att få många gäster i bihotellet krävs att man tänker efter först, både vad det gäller hur man bygger, skyddar och placerar samt hur man vinterförvarar hotellet, gärna på en plats där det inte utsätts för mycket väta och kyla.

- Man ska bygga ett rejält utskjutande tak samt med ett stort nät framför som hindrar framförallt hackspettar från att äta direkt ur en frukostautomat, säger Jan-Olov Persson, bikunnig med mång årig erfarenhet av bin.

Hackspettar har långa tungor och kan komma åt bina som är i hotellet även om det finns ett hönsnät framför. Därför ska man se till att nätet är minst tio centimeter framför rören i hotellet samt se till att nätet är tätt. När det är gjort måste man se till att spindlarna tas bort från nätet.

- De hittar till nätet framför bihotellet och spinner sina fångstnät framför. Spindlarna kan man plocka bort varsamt, säger Jan-Olov.

I bihotellet sätter man olika tjocklekar på rör av olika slag. Det finns olika modeller, antingen borrar man hål i en trästock eller så hämtar man hem vassrör under vintern.

Placeringen av ett bihotell är viktig.

- Det ska sättas upp på en plats som är varm, samt skyddad från vind och regn.

Ge inte upp första året

När vintern närmar sig kan man flytta bihotellet in till ett skjul för att skydda gästerna från fukt och kyla. I mitten av april tas bihotellet fram igen.

- Bina gnager sig ut i slutet av april och början av maj. Då ska man se till att ha en vårfrukost utanför bihotellet i form av lungört, krokus eller sälj, säger Jan-Olov.

Han säger att man inte ska ge upp efter bara ett år om det inte flyttar in så många bin i hotellet.

- Solitära bin är platstrogna på en liten yta. Nästa år blir det fler om det finns växter de har nytta av.

Ett annat tips är att byta ut vassrören varje eller vartannat år, då parasiter övervintrar i hotellet.

Viktigt att komma igång

Intresset för ett bihotell ska inte kännas som övermäktigt.

- Det viktiga är att komma igång och intresset ökar när man ser att det bor någon där. Man kan ta steg för steg och utveckla sitt bihotell men viktigast är att se till att det finns mat till bina under hela säsongen. De verkar föredra vilda blommor framför framodlade. Därför ska man vara rädda om de vilda blommorna i sin trädgård, säger Jan-Olov.

Han säger också att man ska vara lite skeptisk mot att köpa bihotell i handeln, det är bättre att tillverka dem själv.

- Vill man ha sina äpplen pollinerade ska man ha hål som är 10 millimeter och 10 – 13 centimeter långa. De arterna som bor där föredrar äta nektar från äppelblom, säger Jan-Olov Persson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt