Den här veckan har det genomförts tester för drönare, elflyg och robothund på en plats utmed smalspåret i Västerviks kommun. Flera företag och Västerviks kommun är delaktiga i en uppstart av utvecklingen av obemannade flygfarkoster, kallade elflyg eller drönare.
Peter Melander från företaget Outfligt berättar om vad man testade under onsdagen.
- Idag har vi simulerat att en rälsbuss har kolliderat med en buss. För att få så snabb information som möjligt av vad som har hänt och myndigheterna ska veta vilken insats som ska göras på platsen skickas en drönare ut för att skicka bilder till en trafikledningscentral, säger han.
Det handlar om att ta rätt information för att kunna fatta snabba beslut om vilka resurser som måste sättas in för att rädda människor samt för att få igång trafiken på järnvägen så snabbt som möjligt.
Med vid övningen fanns också en robothund som kan användas till att skickas fram i ett första skede kan vara farligt för människor att gå.
Västervik perfekt plats
Vid en svår olycka kommer hela larmkedjan att dra igång. Västervik är på det sättet en perfekt plats att öva på.
- Här har vi tillgång till en järnväg (smalspåret) som vi kan öva vid. Här finns närheten till Västerviks Flygplats där vi har tillträde till luftrummet. Testen gör det möjligt att spela upp och i iscensätta olika scenario. Med vid testerna har vi kompetenta observatörer som följer händelseförloppet, säger Urban Wahlberg vid företaget Drone Center Sweden.
En av de elflyg som är med vid testet är Katla. Det är en stor obemannad flygfarkost som i framtiden ska kunna flyga 15 mil utan att laddas.
- Den ska kunna bära med sig material som väger upp till tio kilo till en plats, men då minskar också flyglängden, säger Gustav Bergefalk, som varit med om att utveckla elflyget vid Katla Aero.
Katla kan flyga i 200 kilometer i timmen och skicka bilder över en plats som skickas till en trafikledningscentral eller räddningscentral.
Västervik - kluster för drönarutveckling
Ulf Kullin, chef för kommunledningskontoret menar att det finns stora möjligheter för Västervik att ta en ledande roll för utvecklingen av drönare.
- Vi har näringslivet med oss och det finns en stor politisk samsyn om att Västervik kan öka och leda utvecklingen av drönare i framtiden, säger han.
Urban Wahlberg håller med.
- Västervik kan erbjuda så mycket mer än vad storstäder som Kista inte kan idag. Här finns flygplatsen, här finns tillgång till järnväg (smalspåret) en geografi som nästan är unik med stor skärgård och stora skogar och berg.
Idag sker mycket av drönarutvecklingen just i Kista, men det borde kunna gå att förändra.
- Här finns en småstad där välutbildade personer kan jobba utan att ha långt till jobbet. Det Västerviks kommun ska göra är att försöka få företag som jobbar med drönare och elflyg att söka sig hit. Det finns alla möjligheter att bygga upp ett kluster av företag vid Västerviks flygplats, säger Urban Wahlberg.