Annons:

  • Matz gör dokumentärfilm av helgens Kåsa:

    Filmdag för Matz Eklund med ett gäng lokala enduroåkare. Slutresultatet ska bli en dokumentärfilm om Novemberkåsan och endurosporten i stort. Foto: Pressbild

  • Matz gör dokumentärfilm av helgens Kåsa:

    Tilda Gräsman är en av förarna som Matz Eklund kommer följa under helgens Novemberkåsa. Foto: Pressbild

Matz gör dokumentärfilm av helgens Kåsa: "Målet är SVT"

Novemberkåsan blir dokumentärfilm. I helgen finns Matz Eklund på plats med flera filmteam i skogarna runt Vimmerby och förevigar folkfesten.
– Målet är att SVT ska visa den, berättar han.

Annons:

I helgen avgörs Novemberkåsan i trakterna kring Vimmerby – en tävling som är något av det tuffast du kan ge dig i kast med. I kåsaskogarna förväntas mellan 30 000 och 40 000 åskådare följa de knappa 200 förarna som kommer till start.

Matz Eklund, prisad dokumentärfilmare från Björksebo, bestämde sig för att göra film av folkfesten redan när det blev klart att tävlingen åter skulle avgöras i Vimmerby.

– Jag tycker personligen att det är en otroligt kul sport, sedan är ju enduro och motorsport i allmänhet väldigt stort i landet. Det finns en bred publik och även ett stort behov av en sådan här film, säger han.

Fyra filmteam

Redan 2018, när Kåsan senast avgjordes i Vimmerby, var Matz på gång att göra en film om dåvarande Kåsakungen Joakim Ljunggren, men på grund av andra projekt som kom emellan blev det inte av då. Men i helgen är det dags. Matz finns då på plats med totalt fyra filmteam för att täcka evenemanget från alla vinklar och vrår.

– Jag vet inte om det har gjorts en riktigt bra film om enduro tidigare. Filmen, som har fått arbetsnamnet ”Blod, svett och tårar”, kommer inte bara spegla Novemberkåsan, utan även endurosporten i stort – kulturen och intresset. Vi låter dessa ta huvudrollen och ska följa både lokala förare och förare utifrån. Två av dem är favoriten Albin Elowson och Tilda Gräsman, berättar Matz Eklund. I filmen kommer det också finnas många andra inslag med bland annat gamla legender inom sporten.

SVT är målet

Målet är att filmen så småningom ska visas på Sveriges Television, precis som många av Matz tidigare filmer har gjort.

– Vi har redan diskuterat om det och de har visat intresse, men kan inte sätta in den i tablån innan de har fått se slutresultatet.

När räknar du med att filmen ska vara klar?

– Jag har redan filmat en hel del, och så tillkommer det vi ska göra i helgen. Sedan ska jag gå igenom allt material, göra ett manus och sedan börja med det mer handfasta jobbet. Jag skulle kunna tänka mig att den är klar någon gång under våren. Det vore jättekul med en premiärfest och prmiärvisning på biografen i Vimmerby.

– Tanken är att göra en timmeslång version för tv men även en längre version som tas in av min distributör och ska kunna strömmas av alla, säger Matz Eklund.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt