Annons:

Två veckor till premiär – här är laget som pekas ut som guldfavorit:

Mogan Anderssons Västervik Speedway pekas av lagledarna ut som den stora favoriten till att plocka hem SM-guldet i höst. Foto: Ossian Mathiasson

Två veckor till premiär – här är laget som pekas ut som guldfavorit: "Inga problem"

Seriepremiären i Bauhausligan är två veckor bort. Västervik Speedway pekas ut som vinnare av grundserien och SM-guldet i lagledarenkäten som presenterades på tisdagens upptaktsträff i Linköping. Morgan Andersson tar det hela med ro. 
– Det är vår egen målsättning och har inga problem med det, säger Västerviks lagledare Morgan Andersson. 

Annons:

Strax efter lunch på tisdagen hölls den traditionsenliga upptaktsträffen inför årets säsong av Bauhausligan i speedway på en biograf i Linköping. På plats fanns representanter för de åtta lagen och upptaktsträffen leddes av Johannes Wahlberg. 

Lagledarna fick på förhand rangordna lagen i ett grundserietips, från placering ett till åtta, och därefter gick det att läsa ut ett snitt på hur de tror att grundserien slutar. 

1. Västervik

2. Lejonen

3. Dackarna

4. Piraterna

5. Indianerna 

6. Smederna

7. Rospiggarna

8. Vargarna

Ettan och tvåan går till semifinal. Trean, fyran, femman och sexan gör upp om de två återstående semifinalplatserna. 

När lagledarna får tippa vilket lag som tar hem SM-guldet får Västervik bära favoritskapet med 50 procent av rösterna (fyra röster). Där bakom har Dackarna, Smederna, Indianerna och Lejonen fått varsin röst. 

Västervik trivs med favoritskapet

Västerviks lagledare Morgan Andersson trivs med lagledarnas guldtips. 

– Vi satsar på att gå hela vägen så det är inga problem. Det absolut viktigaste när man kommer till de avgörande matcherna i slutspelet är att man har förarna tillgängliga och inte på skadelistan. Man får hålla tummarna och det är inget man kan styra över, säger Morgan Andersson. 

Tai Woffinden, utnämnd till ligans största profil, kommer nyttjas sparsamt. 

– Vi ser honom som backup då han ska köra GP-serien och även i England och Polen. Han kommer användas när vi behöver honom och när det passar för honom. Det är inte tänkt att han ska vara med i startsjuan varje vecka, säger Morgan Andersson. 

Morgan Andersson är nöjd med truppbygget och det faktum att han fick in två toppförare som kör hela säsongen.  

– Vår första målsättning rent strategiskt var att hitta två toppförare som var villiga att göra en hel säsong. Lambert (Robert) och Fricke (Max) har sagt att de är tillgängliga hela säsongen. Jacob (Thorssell) var grymt påslagen mot slutet av säsongen. Jag hoppas att han kan fortsätta i den stilen och ta en heatledarplats i början på säsongen. 

"Bara att jobba hårdare"

Dackarna är regerande svenska mästare och blir laget att jaga. Mikael Teurnberg är införstådd med hur svårt det är att försvara ett SM-guld. 

– Det är inte så många som gör det även om Smederna gjorde det i flera år. Det är hatten av. Det är press och man måste kanske bryta sönder ett lag med snitt. Vår målsättning är att vi ska stå som svenska mästare i höst, säger Mikael Teurnberg. 

SM-guldet har självklart betytt mycket för klubben som fortsätter att jobba hårt på alla plan. 

– Att vinna SM-guld är stort och Dackarna är ett starkt varumärke i Småland, men det är inget som kommer av sig självt. Det underlättar arbetet med att hitta fler partners och behålla tidigare partners, men det är bara att jobba ännu hårdare. Det gäller att se långsiktigt, fortsätta bygga och många vill vara med i ett vinnande lag. 

Filip Hjelmland, en av Dackarnas guldorganisatörer i fjol, pratade under upptaktsträffen gott om den trygghet och stabilitet som finns i Målillaklubben. 

– Att ha kvar stommen och prioritera stabiliteten är vad ”Micke” (Teurnberg) bygger hela klubben på och den försöker vi spinna vidare på. Vi ska förhoppningsvis komma i toppen igen. Vi kanske är inte bäst på pappret, men det var det som gjorde att vi vann guld i fjol och jag hoppas att vi kan göra det igen, säger Filip Hjelmland.

"Inte de bästa spjutspetsarna"

Norrköpingsklubben Vargarna är tillbaka i speedwayens finrum. Lagledaren Mats Eriksson har satt ihop ett lag som göra bra resultat hemma på Kråkvilan. 

– Spännande och roligt att vara tillbaka. Vi har haft några jobbiga år och sedan har vi fått ordning på saker och ting och nu tycker vi att vi är så pass förberedda att det är dags, säger Mats Eriksson och fortsätter. 

– Det man kan förvänta sig av oss är att vi kan ställa upp med starkt lag, göra bra ifrån oss hemma och göra det svårt för de andra lagen i Norrköping, säger Mats Eriksson.

Smedernas lagledare Jerker Eriksson har siktet inställt på ett revansch efter fjolårets missräkning. 

– Det känns inspirerande efter ett sämre 2023. Vi är revanschsugna, har ett spännande lag och en stark svensksida. Vi kanske inte har de bästa spjutspetsarna rent snitt- och profilmässigt, men Kim (Nilsson) kommer in och är en toppförare i ligan tillsammans med Drabik (Maksym). Vi har ett solitt lag och bredden blir vår styrka. Vi har tappat några av våra toppar och spjutspetsar från 2022 och 2023 och då får vi gå på bredden och visa krigartakter, säger Jerker Eriksson. 

Nyförvärvet Kim Nilsson är av lagledarna framröstad till att vara viktigast för sitt lag i ligan.

– Det är roligt att man bidrar mycket till laget och att det är många som har den synen på mig. Fjolårets säsong i GP-serien har gett mig otroligt mycket, både på och av banan. Det är också en bidragande faktor till klubbytet. Jag tror att det kommer hjälpa mig att ta vidare steg i min körning och nästa steg i karriären. Vi vill givetvis gå så långt som möjligt och ska kriga i varje match och ge allt i varje heat. Det är grundidén och vi får se hur långt det räcker, säger Kim Nilsson.

Indianerna har ett bredare lag

Indianernas lagledare Peter Johansson har en god känsla inför säsongen och tycker att föreningen står stadigt. 

– Vi har fått släppa några toppar. Det har också varit toppar som har fått dra väldigt mycket själva och för att vinna matcher har det krävts att våra toppar har tagit 12-13 poäng var. Vi har ett bredare lag och det är ett lag fullt av yngre talang vid sidan av några rutinerade toppförare. Det är ett lag som vi ska kunna behålla över tid och som kanske är som bäst om tre år, säger Peter Johansson. 

Kumlaklubben har förhoppningar om en lång säsong.

– Vi ska hävda oss i grundserien och har ett lag som ska kunna bli bättre omgång för omgång och med några kommande världsstjärnor. När det lossnar för dem kommer tiden utvisa, men jag räknar med att vi kommer bli bättre och bättre under säsongen. Jag håller det inte för osannolikt att vi kör en final. Vi kommer gå långt om vi undviker skador och får ihop gruppen och vi har en bra mix med rätt personlighetstyper.

Piraternas lagledare Daniel Davidsson är tacksam för att laget börjar borta mot Dackarna med tanke på rådande väder. Klubben ser fram emot att ta nästa steg 2024. 

– Vi står stabilare och på en bättre grund än förra året. Vi tar steg för steg, spänner bågen lite till och siktar på att bli något bättre. Vi har en stark uppställning, men vi har några förare som kör i England och kommer behöva rulla men det ser jag inte som något negativt. Vi har en bredare trupp och är inte lika känsliga om någon av topparna skulle gå sönder. Vi kommer gå långt om vi undviker skador och får ihop gruppen, säger Daniel Davidsson.

Ett högintressant nyförvärv i av Piraternas trupp är Maciej Janowski, polacken som har kört för Dackarna i många år.  

– Vi har haft en strategi i att försöka ta hem förare som har varit i Piraterna och han är en av dem. När möjligheten dök upp kändes det kanon, säger Daniel Davidsson. 

Rospiggarna har växt skutan

Efter ett kämpigt fjolår har Rospiggarna förhoppningar om att 2024 blir bättre. 

– Vi har gjort ett bra jobb med laget och fått ihop en jämn trupp. Det kommer inte vara så stor skillnad mellan plats ett och plats sju. Vi har också en ny styrelse och en ny organisation. Det känns väldigt positivt inför säsongen, säger lagledaren Peter Jansson. 

2022 års succéman Victor Palovaara hade precis som laget ett tungt fjolår och hoppas på ett trendbrott i år. 

– Jag hade en tuff säsong med en skada och var helt kass. Då känns det bra att vara kvar i samma lag och känna trygghet. Jag tycker att det är spännande med allt nytt som sker i klubben och det är mer ordning och reda nu. Det har varit blåsigt med allt möjligt. Det är på rätt väg och det kommer väl ta något år innan det är helt rätt, säger Victor Palovaara och fortsätter:

– Jag hoppas att jag får vara skadefri och får inte göra så stor grej av att det gick dåligt i fjol. Det är bara att glömma det och gå vidare. Jag vet vad jag kan och jag drar inte så stora växlar av det gick så dåligt. Det är bara att se till att det inte händer igen och det kommer förhoppningsvis inte hända igen. 

Peter Jansson har inga problem med att lagledarkollegorna tippar Rospiggarna långt ner i tabellen. 

– Det funkar alldeles utmärkt för oss, jag tycker att de andra är lite dåliga på att tippa. Vi trivs bra med att smyga i bakgrunden och vi siktar på att göra det bättre och bättre för varje säsong. Alla förare i laget kan gå ut och ta tvåsiffrigt, säger Peter Jansson.

Kontinuitet i fokus i Gislaved

Lejonens mångårige lagledare Anders Fröjd ställer upp med ett lag som går att beskriva med kontinuitet.

– Det är i stort sett samma lag och nu i år har vi en bänk som vi inte hade förra året. Det är två nya killar på de ordinarie platserna i Kacper Woryna och Jaimon Lidsey. Sammy van Dyck kommer in istället för Daniel Henderson. Vi har kört med de här gubbarna i många år nu. Woryna hörde av sig och ville komma tillbaka och Lidsey dök upp som gubben i lådan. Kubera är nybliven pappa, ska köra GP-serien i år och har sagt att han inte vill köra alla matcher eftersom det är hans första GP-säsong, säger Anders Fröjd.

Efter fjolårets bronspeng är Lejonens mål att gå hela vägen 2024. 

– Vi var i final 2022 och förlorade mot Smederna i en bra final och misslyckades med att gå till final i fjol. Vi siktar på final nu och när man är i en final är det bara att vinna som gäller. Vi går för guld. 

I Lejonens lag finns talangfulle Casper Henriksson och majoriteten av lagledarna tror att han får sitt genombrott i år. 

– Han är duktig och professionell och det är bara skador som kan stoppa honom. Han är bra på allt. Det ser lovande ut för honom så länge han kan undvara skador. 

Fakta

Bauhausligans premiäromgång tisdagen 7 maj:

Dackarna-Piraterna

Vargarna-Västerrvik. 

Smederna-Indianerna

Rospiggarna-Lejonen

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt