Annons:

Västervik ökar i befolkning – så många bor här nu

Västerviks befolkning ökar. Foto: MostPhotos

Västervik ökar i befolkning – så många bor här nu

Befolkningen i Västerviks kommun ökar. Nu bor det 36 747 personer i kommunen – en ökning med 92 personer.

Annons:

På tisdagen släppte Statistiska centralbyrån, SCB, sina färska befolkningssiffror för 2021 för Sveriges alla kommuner. För Västerviks kommun visar SCB:s siffror en befolkningsökning.

En majoritet av kommunerna i riket växer – och så är det i Västervik.

Numera bor det 36 747 personer i kommunen, vilket är en ökning med 92 personer jämfört med år 2020. Det motsvarar en befolkningsminskning på 0,3 procent.

– Det som gör att folkmängden i Västervik ökar jämfört med året innan är framför allt inflyttningen. 1 340 personer flyttade dit under förra året, medan 1 176 flyttade därifrån, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

Drygt var tionde född utanför Sverige

Utöver att fler flyttade till kommunen jämfört med hur många som lämnade. Det som hindrar Västerviks befolkning från att öka ytterligare är att det var betydligt fler som avled än föddes. 421 personer avled under 2021 medan 331 barn föddes.

88,4 procent av Västerviks befolkning är födda i Sverige och således 11,6 procent utanför Sverige. Av dessa är en femtedel från Syrien.

– 19 procent av de utrikesfödda i Västerviks kommun kommer från Syrien. Det är inte ovanligt. I 121 av landets kommuner utgör Syrienfödda den största gruppen bland de utrikesfödda, säger Tomas Johansson.

Rekordökning i länet

Länets befolkning uppgår till 247 175 invånare. Det är en ökning med 1 165 personer jämfört med 2020. Det är den största befolkningsökningen någonsin i länet. 

– Det är glädjande att länet totalt sett ökar i befolkning. Det är ett tecken på att vi är en attraktiv region att leva, bo och verka i. Det är också viktigt för att länets arbetsgivare lättare ska få tag på kompetens, säger Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör.

Mörbylånga ökar mest procentuellt och Högsby minskar mest procentuellt. Mörbylånga är numera länets femte största kommun sett till befolkning och har därmed passerat Vimmerby. 

Utöver Västervik ökar befolkningen i fem andra kommuner i länet.

– Det är oroväckande att hälften av våra kommuner minskar i befolkning. En av våra största utmaningar är att få hela länet att ta del av befolkningsökningen. Våra gemensamma satsningar och samarbeten är viktiga vägar framåt för att vi inom länet ska hitta sätt att komplettera och hjälpa varandra, säger Helena Nilsson.

I hela Sverige är vi, enligt den senaste befolkningsstatistiken, 10 452 326 invånare. 

Fakta

Siffror för Västervik 2021:

Befolkning: 36 655 (+92)

Födda: 331

Döda: 421

Inflyttade: 1 340

Utflyttade: 1 176

Andel inrikes födda: 88,4 procent

Andel utrikes födda: 11,6 procent

Skilsmässor: 74

Giftermål: 97

Andel män: 50 procent

Andel kvinnor: 50 procent

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt