Annons:

Kommunalrådet vill låta folk provbo i Västervik – för att fler barn ska födas här

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) vill låta folk provbo i Västervik för att locka hit fler unga som kan skaffa barn. Foto: Mostphotos/Anders Sjögren

Kommunalrådet vill låta folk provbo i Västervik – för att fler barn ska födas här

Aldrig har så få barn fötts i Västervik som 2022, enligt SCB:s statistik. Totalt föddes 262 levande barn. Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) föreslår nu en något oväntad lösning.
– Man ska vara öppen för goda idéer och att provbo kan vara en, säger han.

Annons:

På onsdagen kom den stora befolkningsstatistiken för helåret 2022 från SCB. Den visar att antalet födslar i Västerviks kommun var det lägsta sedan 1968.

SCB:s statistik sträcker sig inte längre tillbaka än till det året, så i själva verket kan det vara betydligt längre sedan så få barn föddes under ett år i kommunen. 

Totalt föddes 262 levande barn i kommunen.

– Man ska komma ihåg att det här är något vi ser nationellt. Personligen tror jag att vi ser en pandemieffekt i siffrorna. Det finns en trend som vi ska vara observanta över, men jag tror också att det är en pandemieffekt. Det var tydligt från alla håll och kanter att vi skulle avhålla oss från kontakter och isolera oss. Om det finns en sådan effekt, så kommer vi kanske få se en kraftig förändring åt andra hållet när man nu får börja resa och umgås under mer normala former, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson om utvecklingen.

Det finns flera risker för en kommun om barnafödandet är på för låga nivåer.

– Det här är illavarslande. I förlängningen påverkar det kompetensförsörjningen i vår kommun och då förstår man storheterna i det här. Vi har sett det i årskullarna i både skolan och förskolan. Vi ser också att andelen befolkning i arbetsför ålder minskar. 

Vill låta människor provbo

Moderatens analys är att befolkningsstatistiken måste få ett större fokus framgent.

– Vad kan vi vidta för åtgärder för att personerna i de åldrar vi vill ska stanna eller flytta till vår kommun också gör det? Då tänker jag att boendemöjligheter, välfärdstjänster och arbetsmarknad är avgörande. Det ska finnas attraktiva bostäder för den som är i början på sin familjebildningskarriär. Det kanske inte är en ny villa utan snarare en hyresrätt som är intressant då. Vi måste ha bra kvalitet i förskolan och skolan och att vi är medvetna om hur otroligt attraktivt det är med ett sjukhus. Välfärdens kvalitet betyder mycket för en bostadsort. Det tredje är att det finns en attraktiv arbetsmarknad. Det är något vi ständigt måste ha med oss när vi planerar vår kommun, säger Hjalmarsson. 

Kan man göra något mer kortsiktigt?

– På Gotland har man prövat att man låter människor provbo. Det är att tänka utanför boxen. Vi som bor i Västerviks kommun vet att det är fantastiskt attraktivt, men det finns kanske människor som inte har den kunskapen. Då skulle man kunna låta dessa provbo och provgå i skolan här. Då kan man få med sig skolpengen om man exempelvis går i en skola i Stockholm. Jag har inte satt mig in i det djupare än så, men det finns anledning att jobba mer strategiskt, analysera befolkningssiffrorna mer och vara offensiva.

Måste tänka kreativt

Nyligen fick Sollefteå kommun nationell uppmärksamhet när man utlyste en kärleksvecka för att öka antalet nyfödda barn på sikt. Harald Hjalmarsson ser inga liknande satsningar framför sig.

– Då sneglar jag snarare mot det här med att låta någon provbo här. Man ska vara öppen för goda idéer och att provbo kan vara en. Det kanske handlar om ett erbjudande i ett halvår där det finns ett paket med boende och att barnen går i skolan. 

Skulle det finnas någon ekonomisk del i det?

– Det skulle i sådana fall vara den om att man får med sig skolpengen och att vi ordnar det praktiska med boende och skola. Man skulle säkert kunna matcha ihop det så det går att provjobba också. Över huvud taget måste vi tänka kreativt för att få hit de åldersgrupper vi vill åt och för att personer i dessa åldrar att stanna kvar.

40 000 invånare – 2030?

Totalt sett tappade kommunen 97 personer under 2022. I Västervik bor numera 36 650 personer. Det var klart fler som flyttade till kommunen än från, så den stora förklaringen till befolkningstappet beror på ett negativt födelsenetto.

– Jag tror att vår kommun måste sätta ett mål. Det skulle kunna vara att bli 40 000 invånare till 2030. Då handlar det om att jobba mer strategiskt och inte minst ha ett offensivt bostadsbyggande för att klara av det.

Är det ett rimligt mål?

– Jag tror det vore möjligt. Vi kanske inte kommer hela vägen, men har vi fokus på det kommer vi öka vår befolkning. Att sätta det målet skulle vi kunna göra och för att ha den utgångspunkten bygger det på att man älskar kommunen och stannar kvar här. Då krävs det arbetstillfällen och bostäder.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt