Annons:

Kustbevakningen behöver bättre hamn – kan kosta kommunen 20 miljoner

Västervik behöver uppgradera hamnen vid Lucerna, eftersom Kustbevakningen kommer börja använda nya fartyg nästa år. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Kustbevakningen behöver bättre hamn – kan kosta kommunen 20 miljoner

Med start 2025 kommer Kustbevakningen börja använda nya fartyg. Det kräver att Västervik uppgraderar hamnen vid Lucerna. 

Annons:

Hamnen på Lucerna, där Kustbevakningen, Sjöfartsverket och Räddningstjänsten är samlokaliserade, byggdes 1992. När Kustbevakningen ska börja använda sina nya fartyg 2025 krävs både större bryggor, och en djupare hamn. 

Kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) säger att kommunen är mån om att ha kvar kustbevakningen i området: 

– Det är glädjande att vi har dem. Det är ingen självklarhet. Det som behövs är ett bättre djup, och fler bryggmeter, säger han.

Kommunstyrelsen har nu fattat beslut om att låta samhällsbyggnadsenheten teckna en avsiktsförklaring med Kustbevakningen, samt att komma med förslag på hur den nya hamnen ska utformas.

Priset: Mellan 6 och 20 miljoner

I beslutsunderlaget står det att det kan kosta uppemot 20 miljoner. 

– Förslagen ligger på mellan 6 och 20 miljoner, men det finns en samsyn med Kustbevakningen om att hålla nere kostnaden eftersom kostnaden sedan kommer avspeglas i en höjd hyra för dem, säger Anders Björlin, kommundirektör.

I förslagen ingår allt från muddring och förstärkning av kajen för att få ett bättre djup, till mer omfattande åtgärder som att ta bort den stenpiren som finns och ersätta den med en flytbrygga. 

Vilket alternativ kommunen landar i är alltså inte bestämt än.

Kommer ni hinna till 2025? 

– Ja, det kommer vi göra. Det som tar längst tid blir att få tillstånd om vi ska gräva i vattnet. Det operativa är nog inga problem, säger Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt