Annons:

FRÅGA JURISTEN: Maximera ROT-avdraget vid sommarens om – och tillbyggnationer

Juristen Sanna Danielsson från LRF Konsult svarar på läsarnas frågor. Denna vecka behandlas hur ni kan maximera ert ROT-avdrag samt vad som gäller vid betalning av arbetet.

FRÅGA:

Hej! Vi är fyra delägare i en fastighet, en sommarstuga, som har tänkt att med hjälp från hantverkare göra några ombyggnationer under sommaren. Tanken är att vi ska dela kostnaden för detta mellan oss, men att bara en av oss betalar hantverkaren. Vi har fått lite olika besked vad som gäller. Är detta något du kan svara på?

/Thomas

SVAR:

Hej Thomas! Och tack för att du vänder dig till mig med din fråga.

Du som köpare

Som köpare av ROT-arbeten krävs att du (1) är 18 år senast vid årets slut, (2) bor i Sverige eller betalar skatt i Sverige för 90 % eller mer av din sammanlagda inkomst, (3) att du har betalat för arbetet, (4) att du har ROT-avdrag kvar att utnyttja det aktuella året och (5) att du betalar tillräckligt mycket i skatt för att kunna göra avdrag.

Bostaden

Först och främst krävs att den som söker ROT-avdrag är ägare till fastigheten. Utöver ägandet finns även ett krav kopplat till boendet. Om du äger fastigheten är det möjligt att få ROT-avdrag (1) om du bor i den aktuella bostaden, (2) om dina föräldrar bor i den aktuella bostaden och (3) om du, ensam eller tillsammans med andra, utnyttjar bostaden som sommarboende. Vid om - och tillbyggnadsarbeten skall även fastigheten ha ett värdeår som är äldre än fem år. Information om din fastighets värdeår hittar du i fastighetstaxeringen.

Betalningen

Högsta förvaltningsdomstolen har i en relativt nya dom konstaterat att det räcker att (1) fakturan är utställd till den som vill få ROT-avdrag och (2) att fakturan har blivit betald när utföraren begär tillbaka pengar från Skatteverket. Det år således möjligt för samtliga delägare att få ROT-avdrag så länge ni alla framgår på fakturan. Den av er som betalar arbetet kan få ROT-avdrag även genom själva betalningen.

Maximera ROT-avdraget i olika situationer

Är ni fler som nyttjar en sommarstuga än som står som ägare till den kan det finnas anledning att överlåta en del av den till de andra. Alla som står som ägare kan då ta del av ROT-avdraget. Det är dock viktigt att vara medveten om de problem som kan uppstå om man äger en fastighet, eller något annat, tillsammans med andra. Blir ni många delägare i samma stuga rekommenderar jag er att upprätta ett avtal över samägandet för att på så sätt undvika onödiga konflikter.

Är man makar eller sambor och bara den ene står som ägare till fastigheten kan man låta den andra bli ägare till halva fastigheten och på sätt maximera ROT-avdraget. Vill man av någon anledning inte överlåta så stor del av fastigheten gör inte det något. Även om man bara äger 1 procent av en fastighet kan man få fullt ROT-avdrag. Observera att en överlåtelse av halva fastigheten till en person mot att den personen övertar ½ av lånen kan innebära att överlåtelsen klassificeras som ett köp, vilket innebär skatt. Ta hjälp av en jurist för att undvika onödig skatt.

Eftersom ROT-avdrag beviljas om du äger en fastighet som dina föräldrar bor i finns även möjlighet att helt eller delvis överta deras bostad. Om de är pensionärer kanske de inte har så hög inkomst och därmed inte heller så hög skatt, varför de kanske inte heller kan nyttja ROT-avdraget maximalt. Om man är många som äger fastigheten ökar det möjliga ROT-avdraget eftersom avdraget är kopplat till fastighetens ägare och inte till själva fastigheten. Ta hjälp av en jurist för att undvika onödig skatt i samband med överlåtelsen. 

Vill du ställa en fråga kring juridik? Maila sanna.danielsson@lrfkonsult.se

Sanna Danielsson, LRF Konsult i Västervik och Vimmerby

0 kommentarer

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

+ =  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt