Annons:

REPLIK: Snart är all plast återvinningsbar – därför ska vi källsortera

Mattias Philipsson vd för Svensk plaståtervinning svarar på Mariann Gustafssons debattartikel från den 23 december 2021.

REPLIK: Snart är all plast återvinningsbar – därför ska vi källsortera

I en insändare i Dagens Västervik den 23 december ställde kommunpolitikern Mariann Gustafsson (V) flera frågor till Svensk Plaståtervinnings vd Mattias Philipsson. Bland annat huruvida svart plast ska sorteras av konsumenterna eller inte. Med anledning av det kommer här ett svar, och en vädjan till dig som läser detta att fortsätta sortera plastförpackningarna. Det skriver Mattias Philipsson i en debattartikel. 

Annons:

Det stämmer att det finns flera komplexa plastsorter som inte kan sorteras och återvinnas med dagens teknik. Det kan till exempel vara vissa flexibla livsmedelsförpackningar gjorda av plastfilm, som används för att de förlänger hållbarheten hos livsmedel. De är svåra att återvinna då de består av flerskiktsfilmer med olika plaster. Även svart plast kan vara komplext, och den används därför allt mindre av producenterna.

Men den tekniska utvecklingen går i rasande fart och vi hittar kontinuerligt nya sätt att sortera och återvinna även de mer komplicerade plastsorterna, som svart plast eller plastfilm. Det är omöjligt för en källsorterande konsument att veta exakt vilka plastförpackningar som går att återvinna och inte. En förpackning kan snabbt gå från icke återvinningsbar till återvinningsbar, tack vare vår forskning och utvecklingstakt.

Därför ska alla plastförpackningar källsorteras av konsumenterna. Vi som arbetar med avfallet tar sedan fullt ansvar för att sortera ut det som kan återvinnas, och energiutvinna det som inte går att återvinna. Det som inte kan sorteras och återvinnas hos oss på Svensk Plaståtervinning energiutvinns i svenska anläggningar och blir exempelvis värme till bostäder.

Inget skickas till andra länder för förbränning. Vi rekommenderar därför Mariann Gustafsson att tänka om och börja sortera alla plastförpackningar. Då följer hon också lagen – och hennes avfallstaxa kan minska.

Majoriteten av svenskarnas plast kommer till vår anläggning i Motala. Här sorteras den och skickas därefter till våra certifierade samarbetspartners inom EU, som vi berättade i vårt förra svar. Där tvättas den och granuleras, och kan sedan komma tillbaka till Sverige som exempelvis IKEA-produkter eller Samsonites-väskor.

Du kanske sorterar ditt avfall i kärl från IKEA-serien Hållbar? Det är cirkulär plast från Motala som kan användas om och om igen. Naturligtvis köper inte våra tvättare sorterad plast av oss för att sedan skicka tillbaka den till Sverige för att den ska eldas upp. Läs gärna mer om kedjan och vår kontroll på spårbarhet av svensk plast i vår hållbarhetsrapport för 2020. Där finns det även transparent statistik kring till exempel återvinningsgraden just nu.

När vår nya anläggning Site Zero, som blir världens största och modernaste, står klar 2025 kommer vi att ha hela återvinningskedjan i Motala. Då skapar vi förutsättningar för att kunna återvinna alla förpackningar – utan negativ klimatpåverkan. Det möjliggörs av stora investeringar av oss, men även av producenterna som tar fram plastförpackningarna.

 *

Vi får ofta besök av granskande, och nyfikna, organisationer och medier. Bland annat dem som Mariann Gustafsson refererar till; SVT och Naturskyddsföreningen. Men även Dagens Nyheter, TV4, Sveriges Radio, Dagens Industri, Håll Sverige Rent, Naturvårdsverket osv.

Samtliga har uttryckt beundran och uppskattning för vårt arbete, som sträcker sig långt utöver vad lagen kräver. Vi arbetar med full transparens och ser media, och andra organisationer, som en möjlighet att nå ut med kunskap om plaståtervinning – för det är tydligt att det behövs.

Mariann Gustafson avslutar med ett önskemål om att få komma på studiebesök till Svensk Plaståtervinning. Självklart är hon välkommen – och samtidigt tycker vi, i all välmening, att kommunala politiker bör ta reda på fakta innan de sprider felaktigheter i media. Västerviksborna har såklart rätt att veta sanningen om vad som händer med deras källsorterade plastförpackningar och de har definitivt anledning att vara stolta över det system vi utvecklar i Sverige. 

Politiker som Mariann Gustafsson har en stor möjlighet att använda sitt engagemang och position för att bidra till en cirkulär plastanvändning. Exempelvis genom att verka för att tillsynsmyndigheterna har tillräckliga resurser samt ställa krav vid upphandlingar. Här kan Mariann Gustafsson verkligen vara med och bidra till ett hållbart samhälle.

Mattias Philipsson,
vd Svensk Plaståtervinning

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt