Annons:

Ännu mer centralisering förbättrar ingenting

Sverker Thorén (L)

Ännu mer centralisering förbättrar ingenting

Tingsrätten har beslutat att ytterligare minska sin verksamhet i Västervik och flytta den till Kalmar. Lagmannen Laila Kirppu ser det som en besparing. Det skriver Sverker Thorén, ordförande i Liberalerna i Tjust, i en debattartikel.

Annons:

Centralisering medför ofta inte bara sänkta kostnader för logistik utan också försämrad måluppfyllelse. Det gäller också förslaget att flytta ännu mera av domstolsväsendet från norra länsdelen till Kalmar. I detta fall är det inte ens självklart att kostnaderna minskar – de flyttas bara. Medborgarna får betala i alla fall.

Tingsrättens uppgift är att lokalt representera lagen med en domstol på plats där nämndemän med lokal förankring och kännedom dömer i lokala brottmål.

Varje kommun utser nämndemän förankrade i bygden och med kunskap om lokalsamhället. Ett huvudsyfte med nämndemannainstitutionen är att optimera kontakten mellan de juridiska institutionerna och medborgarnas rättsmedvetande. Många medborgare behöver bättre förstå den dömande makten för att samhället ska fungera. Och politiker ska få underlag för att förbättra lagstiftningen.

Det är dyrt och ineffektivt för tjänstemän att pendla 15 mil enkel resa och övernatta på hotell. Det kan undvikas genom att stationera domare och tingsnotarier i Västervik. Administrationen behöver inte flytta med. Den finns redan i Kalmar och fungerar med modern kommunikationsteknik. Tilltalade, nämndemän, advokater, poliser och säkerhetspersonal finns redan i Västervik liksom lokaler.

 

Sverker Thorén(L)

Ordförande Liberalerna i Tjust

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt