Annons:

Det behövs ett anhörigcentrum i kommunen

Jonas Jalkteg

Det behövs ett anhörigcentrum i kommunen

De anhöriga står för den allra största delen, tre fjärdedelar, av all vård och omsorg till äldre. En tredjedel av de vuxna i åldrarna 45-64 år vårdar en anhörig, de flesta av dem ger stöd och vård till sina föräldrar. Var sjunde hjälper sin förälder mer än tio timmar per vecka.

Annons:

Var fjärde person som är 65 år eller äldre vårdar en närstående. I närmare hälften av fallen är det partnern man tar hand om. 

De flesta vill ta hand om sin närstående. Men anhöriga med omsorgsansvar riskerar att slitas ut. Många anhöriga far illa, det blir för tungt för dem. De riskerar att själv bli sjuka

Omkring 1,3 miljoner svenskar vårdar eller stöttar en närstående i Sverige. Det innebär en besparing på 181 miljarder kronor till det svenska samhället varje år, enligt Nationellt kompetenscentrum anhöriga. 

I Västerviks kommun finns idag bara en heltidstjänst som arbetar med att stötta anhöriga i alla målgrupper. Det finns ett ökat behov av besök för enskilda stödsamtal och dessa besök kan variera från ett tillfälle till regelbundna under flera års tid. En önskan att utveckla detta till ett mer individuellt samt flexibelt anhörigstöd finns men budget tillåter inte detta.

Idag finns en budget på 70 000 kr/ år samt ett kort med 1 000 kr / månad som ska räcka till bl a resa för anhöriga en dag,  julmåltid,  anhörigriksdag för anhörigkonsulent samt en anhörig och till fika på anhöriggrupper

 Dessa anhörigvårdare sparar enorma summor i kommunens ekonomi, de anhöriga ger idag 75 % av all hjälp/vård/stöd i äldrevården. Denna otroligt värdefulla resurs som tyvärr löper stor risk för att drabbas av egen sjukdom på grund av att egen kraft och ork tar slut.

Därför anser Westerwikspartiet att det behövs ett anhörigcenter nu. Ett anhörigcenter där grupper kan träffas på en kravlös plats för att få stöd samt att utbyta egna erfarenheter.

 Det skulle behöva vara flera personer som arbetar med att ge stöd och hjälp till de anhöriga.

 Det finns idag behov av ytterligare en heltidstjänst där det då kommer bli spridning av info som täcker hela kommunen Inte bara centralorten. Information är färskvara så det gäller här att synas regelbundet ute i hela kommunen.

Goda exempel:

I Norrköpings kommun finns idag ett inarbetat anhörigcenter med 7 anhörigkonsulenter som arbetar med sin egen målgrupp, utöver dessa finns även två kuratorer som arbetar ut mot boenden och deras brukares anhöriga. Här finns ett urval av stöd för att passa anhöriga.

I Hultsfreds kommun finns idag två personer som arbetar med anhörigstöd. Deras arbete finns med i allt tänk hos kommunledning som anser att anhöriga är en ovärderlig resurs som måste stöttas för egen del. Västerviks kommun är ca tre gånger så stor som Hultsfred och detta innebär naturlig eftertanke!

 

Jonas Jalkteg Westerwikspartiet

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt