Annons:

Krönikören Linnéa Nestor ger sin bästa sommarlovstips till 2023.

Linnéas lördagskrönika: Sommarlovstips till 2023

Dåååååå var det slut! Slut på tre timmars egentid mellan halv sju och halv tio varje morgon, slut på ”Vad ska vi göra idag?”, slut på långsamma frukostar och handdisk i stugan. Nu ska maskinen igång.

Annons:

Japp. Sommarlovet är slut. Ja ja, semester heter det, men det ordet känns så vuxet och torrt att jag hellre vill krypa in i en jordtunnel och vira in mig i daggmaskar än att säga det högt. Sommarlov däremot - det är ett heligt ord, ett ord värt att vakta i ett skrin av guld. Och sommarlovet är härmed slut. 

Men vet ni vad det bästa med det är? Det är att man kan fånga alla bra tankar som det för med sig, exempelvis: Åh! Hösten! Gula löv och doften av våt asfalt! Ny skolväska! Varm choklad och tv-spel! Och sedan: Åh! Vintern! Längskidor och frusna hårtoppar! Livsfarliga snökojor och knäck som fastnar i tänderna! TOMTEEEEEN! Därefter: Åh! Våren! Allting som föds på nytt! Knopparna! Brister! Doften av torr asfalt och de där stora maskinerna som sopar undan vintergruset! Allt som solen rör vid är vårt kungarike i all evighet! 

Och efter det, det bästa: Sommarlov. Sommar fucking LOV! Det bästa som uppfunnits sedan pussar i nacken. 

*

Och det är då - när syrenerna slår ut och sommarlovet åter närmar sig - som jag ska plocka fram denna krönika igen med mina allra bästa tips för semester- nej jag menar sommarlovs-planeringen. Håll till godo! 

1 MORGONDOPP

Jag vet. Det är så pretto att man smäller av. Och vem fan HAR ens en sjö att doppa sig i? Jag har. Och kanske har även du det? Minns Allemansrätten (det bästa som uppfunnits sedan sommarlov). Jag är en badkruka innerst inne och skulle försvara en annan badkruka till sista droppen. Tycker att den här kollektiva hetsen mot badkrukor är BEFÄNGD. Vad är det för lågstadiemobbingfasoner att hetsa till att blöta ned sig? Låt folk få vara! Och om ni nu så hemskt gärna vill att stackarn ska ned i plurret - tror ni verkligen glåpord och tjat är rätt sätt? Vem fan vill bada för andras skull? INGEN! 
Därför har jag kommit på att det bästa är morgondopp, om man nu nödvändigt vill i, vilket man vill för det är asgött att bara bli en pytteliten del i det stora ALLTET. För det måste bli innan alla andra vaknat, så att man alldeles helt säkert vet att man bestämmer själv huruvida det ska göras eller ej. Innan tjatet och ”Kom igen då! Det är skönt!” Innan världen vaknar, när den bara är min. 

2 GÖR SAKER LÅNGSAMT 

Detta tips hörde jag i super-podden Dumma människor. Att det kan vara en väg till avkoppling och sommarlovskänsla. Min favorit är att handdiska långsamt. En sak i taget. Ingen stress. Gnugga lite här,  gno lite där och voilà: tiden är min. 

3 STANNA KVAR PÅ SAMMA STÄLLE ETT TAG

Försök att inte flänga runt alltför mycket. Välj ut några grejer att få till. Och stanna minst en vecka i exempelvis sommarstugan. Det tar ett tag innan man kommer in i det. Innan barnen börjar leka med stenar och grodor. Innan det känns värt att diska långsamt. 

5 OM MÖJLIGT: SLÄPP ALL FOMO

Skitsamma. Det blir vad det blir. Vi är ändå bara vandrande cellklumpssamlingar. Det gör inget att någon annan har kul någon annanstans. Det är också jätteskönt att inte ha kul. Livet behöver inte va kul. Det är ju när man tänker stundtals ganska jobbigt att ha kul? Prata med nya människor, hitta på nya samtalsämnen. De roligaste stunderna kommer ju ändå när man hade tänkt att ha tråkigt. 

6 STÄLL DET DU INTE HUNNIT/ORKAT/HAFT RÅD MED PÅ DIN INRE HYLLA

Jag har en vän som är så oerhört klok, jag har lånat många av hennes resonemang till tidigare krönikor (hej Ida!) och här kommer ett till: Om det är något du drömmer om eller vill göra men som du inte kan/hinner/får ihop att göra just nu - ställ det bara på din inre hylla. Att man kan tänka sig en liten hylla där inne, i ditt inre, och där kan man ställa ”Odla i trädgårdslandet” eller ”Tågluffa i Europa”. Klart man också kan fånga dagar och Carpa diems och ”bara göra det”, men ibland har man inte tid/ork/geist och det betyder inte att det är ett misslyckande - det står bara därinne på hyllan, och väntar på rätt tillfälle. Det är fortfarande ditt. 

*

Det var det. Min gula post-it-lapp till sommar 2023. Upp på anslagstavlan med dig. Med största sannolikhet kommer jag att tappa bort denna gula post-it-lapp till nästa år men vet ni, det gör inget. Då får jag uppfinna hjulet igen, och det är ju själva tjusningen med livet. 

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt