Boendenäringen i Vimmerby bekymrar sig för bokningsläget. Och visst är det just nu dåligt, sämre än tidigare år självklart.
I en kommun med en upplevelsepark, väl definierad för några dagars intensiva upplevelser, är det helt annat än en kommun som Västervik eller Borgholm där havet ligger där det ligger och solen skiner utan att ha någon som egentligen bryr sig om några restriktioner.
Bokade själv in några veckor med husbilen på Kapelludden i Borgholm i juli. Och det var inte många platser kvar att boka. Så boendenäring utmed havet får nog lika bra bokat som i fjol.
Men Vimmerby är helt beroende av att upplevelseparken öppnar och att det blir ett Kosläpp. Det vill säga så mycket folk att det räcker till boendena i kommuner och även i grannkommunerna. Hotellen i Hultsfred är lika glada över Astrid Lindgrens Värld som hotellen i Vimmerby.
***
Jag tror på en fasligt massa besökare. Vår stora målgrupp, barnfamiljer med vuxna 30+, kommer få vaccinet sent. Just osäkerheten gör att de inte bokar redan nu, även om det är generösa avbokningsregler.
När de väl är vaccinerade så kommer de att ge sig ut. Kanske med vaccinationsintyget i högsta hugg. De som inte tar vaccin kanske inte får komma in? De fick fem vaccinationer innan de fyllde fem år, men nu tycker de att det är farligt. (Hur många av västvärldens barn har överlevt tack vare vaccinet de fått i barnaåren?)
Jag tror att nio av tio tar vaccin, jag tror målgruppen har fått sin dos innan midsommar och därför kommer boendeanläggningarna få trimma sina bokningssidor och sina telefonister för det kommer att ösa på med bokningar från ena dagen till den andra, med början efter midsommar.
Kommer det att räcka undrar någon? Ja, om ALV ser till att sträcka ut säsongen, ta några dagar extra i höst, att det blir en fin och varm höst, bra höstlov etc – kanske vi då kan ta igen lite av tappet i maj? Fram till midsommar kommer nog tappet att bestå och det gör att året i sin helhet inte blir som 2019, rekordåret. Men vi kommer få tillräckligt för att klara oss, tror jag.
***
Pandemin har skingrat många dimmor och blottlagt otillräckligheten i det svenska styrsystemet. Att vi har myndigheter som tycker man är bäst i världen är ju känt sedan tidigare, men vi har också sett rejäla gap mellan stat och region och kommun. Här tänker man stuprör, något som man i den kommunala administrationen har jobbat hårt för att få bort. Säkert kommer dessa erfarenheter att leda fram till olika beslut.
Säkert har alla gjort så gott de kan, och vi kan då konstatera att Sverige inte kan bättre. Jo, sjukvården och de som jobbar där har tänjt på sina gränser och visat en enorm vilja att klara sina uppgifter. Den svenska, offentliga vården har höjt sitt varumärke tack vare människorna i fronten.
Vi kan också sluta ha tillit till ”folket vet bäst” – för så är det inte. Titta bara på alla idiotdemonstrationer där man i sociala medier skryter över hur många man kramat. Vi är ett mångfacetterat samhälle, där den egna viljan att styra och ”ha rätt” är stark. Och där tron på manipulatörer och konspiratörer skapar små sekter på sociala medier.
***
Med vaccinet i kroppen tänker nog många, oavsett hur många mutationer som kommer, att de sannolikt inte kommer att dö. Sjuka kanske, men inte dödssjuka. Den nya ordningen är kanske att SARS-virus typ covid kommer uppträda i olika former mer eller mindre, och att påfyllnad av vaccin behövs regelbundet. I min ålder köar jag hellre till vaccineringen än till respiratorn.
Nu tycker jag hela Vimmerby ska planera för en kanonsommar, med många turister, många grillkvällar med goda vänner, kvällsdopp i våra vackra sjöar och varför inte lite mat och dryck på en av våra många restauranger.
Det ser jag fram emot!
Micael Glennfalk
Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.