Annons:

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay/arkivbild

FÖRSVARAREN EFTER FRIANDE DOMEN: "VÄNTAT – ÅTALET VAR SVAGT"

I dag meddelade Kalmar tingsrätt att man friar den man från Vimmerby, som har stått åtalad för bland annat grov våldtäkt mot barn, på samtliga punkter.
– Precis det vi hade väntat oss. Åtalet var svagt, säger mannens försvarsadvokat Lennart Bergquist.

Annons:

En man i 40-årsåldern bosatt i Vimmerby kommun har stått åtalad för grov våldtäkt mot barn, två fall av sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande. Händelserna ska ha inträffat under flera års tid och i ärendet har det funnits två målsägande som båda är närstående till mannen.

I dag kom Kalmar tingsrätt med sin dom, och man valde att fria mannen helt från samtliga åtalspunkter. Mannen har hela tiden förnekat samtliga anklagelser,

För svag bevisning

Tingsrätten anser att bevisningen är alldeles för svag för en fällande dom. Bland annat beskriver man den ena flickans utsagor i vissa delar som ”mycket karg, detaljfattig och tveksam i viktiga delar”.

I domen skriver tingsrätten också att en av flickorna, som är i tonåren, ”efter viss övertalning kunnat återge fragmentariska bilder av dessa händelseförlopp” och att hon i några avseende också har ”ändrat sina uppgifter rörande avgörande förhållanden”.

"Ledande frågor" 

Efter att ha hört uppspelning av förhören med den andra flickan, som är under tio år, skriver tingsrätten att man ”kunnat konstatera att det under förhöret förekommer en hel del ledande frågor från förhörsledaren till barnet”.

Rätten menar att ”det allmänna intrycket av barnförhöret är att N.N. mycket motvilligt svarar på frågorna och närmast anpassar sina svar för att få det hela överstökat för att komma därifrån.”

Allmänt anser Kalmar tingsrätt att bristerna i bevishänseende i de berättelser som lämnats av de båda flickorna inte uppvägs av övrig bevisning och vittnesförhör. Man beskriver åklagarens bevisning som ”klart under den nivå som krävs för en fällande dom i brottmål”.

Oklart om överklagande

När vi når assistentåklagare Emma Olsson på torsdagseftermiddagen kommenterar hon tingsrättens utslag så här:

– Jag har läst domslutet, men inte hunnit läsa domskälen än. Jag har bara noterat den friande domen, men kan inte kommentera det i övrigt.

– Nu ska jag läsa i lugn och ro och bedöma om jag ska överklaga till hovrätten eller inte. Jag räknar med att göra det i nästa vecka , och vi har ju tre veckor på oss att överklaga.

Kan du säga något om de spontana känslorna kring den friande domen?

– Jag har ju valt att åtala gärningarna, så det är klart att man blir fundersam. Nu får jag kolla igenom hur domstolen motiverar sitt beslut.

"Det vi väntat oss"

Den 40-årige mannens försvarare, Kalmaradvokaten Lennart Bergquist, är inte förvånad över domen.

– Det här var precis det vi hade väntat oss, och vi fick rätt på alla punkter.

Hur tog din klient emot beskedet?

 – Naturligtvis var han väldigt lättad. För det första är det väldigt påfrestande att sitta häktad, och sedan ha åtalet hängande över sig. De första indikationen på att det skulle bli ett positivt besked fick vi när han släpptes från häktet direkt vid rättegången, så domen var inte överraskande.

Vad tycker du om åtalet i stort?

– Jag tycker att det var svagt.

Vad händer härnäst? Kommer ni att kräva skadestånd?

– Domen har inte vunnit laga kraft ännu. Åklagaren har tre veckor på sig att överklaga. Först då vet vi om domen håller eller om den kommer att prövas, sedan tar vi ställning till sådana saker.

Här kan du läsa mer om den friande domen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt