Annons:

TRE MÄN DÖMS FÖR GROVA BROTT I VIMMERBY – SLOG MED HAMMARE

Tre män döms till långa fängelsestraff efter en mycket allvarlig händelse i Vimmerby i slutet av augusti. Foto: Arkivbild

TRE MÄN DÖMS FÖR GROVA BROTT I VIMMERBY – SLOG MED HAMMARE

Fängelse i tre år, två år och fyra månader samt ett år och fyra månader. Det blir följden av den serie grova våldsbrott som de tre männen utförde i Vimmerby under slutet av sommaren. En fjärde man döms till skyddstillsyn i det omfattande fallet.

Annons:

Dessa män döms i målet:

  • En man från Västerviks kommun döms till tre års fängelse. Han är cirka 40 år gammal och döms för rån, grov misshandel, grov stöld, misshandel, fyra fall av olaga hot, olaga intrång, tre fall av ringa narkotikabrott samt för två fall av brott mot lagen om förbud mot knivar. Mannen sitter redan i fängelse efter en dom i ett annat mål den 2 oktober.
  • En man från Vimmerby kommun döms till fängelse i två år och sex månader. Han är cirka 30 år gammal och döms för rån, grov misshandel, grov stöld och ringa narkotikabrott. Han frias för ett åtal om två fall av olaga hot. Han har varit villkorligt frigiven efter en dom i ett annat mål, men det straffet förklaras nu förverkat.
  • En man från Hultsfred döms till fängelse i 16 månader. Han är cirka 20 år gammal och döms för grov misshandel, grov stöld, vållande till kroppsskada, två fall av olaga hot, stöld, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, smitning från trafikolycksplats och två fall av ringa narkotikabrott. Han frias från åtal om rån, misshandel och olaga hot.
  • En man från Vimmerby döms till skyddstillsyn. Han är cirka 20 år gammal och döms för två fall av grov stöld och två fall av ringa narkotikabrott. Han frias från åtal om medhjälp till rån, medhjälp till grov misshandel och medhjälp till olaga hot.
  • De fyra männen ska betala skadestånd på 400 till ett av offren. De tre männen som får fängelse ska betala skadestånd på 32 000 till ett av offren och 13 000 till det andra offret. Utöver det ska mannen från Hultsfred betala 10 061 kronor till en kvinna. Samtliga summor är mindre än vad de målsägande begärt.  

Blev slagen med hammare

Målet är mycket omfattande, men de centrala delarna – två våldsbrott – inträffade under natten mellan den 30 och 31 augusti vid Tempo i Vimmerby. Ett av offren, en ung man från Vimmerby, gick ut från en fest tillsammans med en kompis när han blev attackerad av männen.

En av männen tog ett strypgrepp på honom och han blev även slagen med en hammare i ansiktet. Motivet till gärningen var att gärningspersonerna menade att offret var skyldig dem pengar efter en narkotikaaffär.

Uppgifterna om händelsen går isär kraftigt och de drabbade har ändrat sin version från polisförhör och till rättegången. I rättegången har de varit ”mycket återhållsamma” enligt Kalmar tingsrätt. Tingsrätten anser dock att det är bevisat att ett av offren blivit rånad och slagen med en hammare samt att ett annat blivit slagen med en hammare med lindriga skador som följd. En av gärningspersonerna har menat att han själv blev knivskuren i samband med händelsen, men det finner inte tingsrätten bevisat.

Åklagaren menar att den unge Vimmerbymannen lockade ut offret från festen för att hjälpa gärningspersonerna, men det frias han för. Det är inte heller bevisat att Hultsfredsmannen deltagit i våldsutövningen.

 Pågick i uppemot en halvtimme

En halvtimme efter händelsen vid Tempo gick gärningsmännen upp till festlägenheten och utsatte en annan man för en grov misshandel. Även denna gång med en hammare. Han blev även fasthållen och fick motta cirka tio knytnävsslag i ansiktet samt flera strypgrepp. Han fick även en kniv hållen mot sin hals medan gärningsmännen sökte igenom lägenheten. Under en kort stund var han medvetslös.

I lägenheten fanns även offrets flickvän som blev utsatt för hot. Motivet för händelsen ska vara att flickvännen medverkat i en utredning som ledde till en fällande dom mot en bekant till en av gärningsmännen. Förloppet ska ha varit i mellan 15 minuter och en halvtimme.

Tre av de fyra gärningsmännen förnekar att de överhuvudtaget befunnit sig i lägenheten, men tingsrätten anser att bevisningen håller.

Samtliga fyra män är dömda för brott tidigare och tre av dem får nu alltså långa fängelsestraff. I målet döms även en kvinna, som förekommuner under 25 avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare, till två månaders fängelse för stölder, olaga intrång och ett narkotikabrott. De brotten har inträffat i Vimmerby, Växjö och i Högsby. Drabbade i Vimmerby har Hammargrens Optik samt Vimarhem varit.

Domen kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt