Annons:

NYA UPPSLAG I RÅNARJAKTEN – MISSTÄNKTA FÖRHÖRDA I SKÅNE

Förra måndagen rånade två män en guldsmedsbutik i centrala Vimmerby. Bara någon timme efter rånet greps en misstänkt man, som nu sitter häktad. Gärningsman nummer två är ännu på fri fot, men i polisens arbete med att ringa in honom har bland annat två misstänkta män förhörts.

Annons:

Det var strax efter klockan 17 på eftermiddagen måndag 5 oktober som en guldsmedsbutik i centrala Vimmerby utsattes för ett väpnat rån.

Två gärningsmän iförda mc-hjälm hotade en anställd med bland annat ett pistolliknande föremål och försvann sedan från platsen till fots. Enligt uppgift ska de ha fått med sig en mängd gods, dock oklart exakt hur mycket.

Flyktbilen inte anmäld stulen

Polisen slog snabbt en ring runt Vimmerby och i en av polisens fordonskontroller greps en man en knapp timme efter rånet. Detta skedde i anslutning till den så kallade Arla-rondellen i utkanten av Vimmerby, och mannen var då ensam i bilen.

Bilen han greps i var dock inte hans egen, vilket åklagare Kjell Jannesson, som leder utredningen, bekräftar.

Vem bilen tillhör har polisen inte lämnat ut några uppgifter kring, inte heller om bilens ägare är misstänkt för inblandning i rånet. Enligt obekräftade uppgifter ska bilen dock inte ha varit anmäld stulen.

Den häktade mannen är i 25-årsåldern och skriven i Malmö.

Men vi kan nu berätta att polisen under utredningen och i sin jakt på ytterligare misstänkta har haft anledning att vända flera blickar mot just Skåne.

Misstänkta greps i Skåne

Drygt ett par veckor innan rånet i Vimmerby greps nämligen två yngre män vid en tågstation i en mindre stad i mellersta Skåne. Dessa anhölls senare för förberedelse till rån.

Enligt uppgifter från en person med insyn i utredningen ska man i männens väskor ha hittat saker som tydde på att de förberedde ett rån. Det man fann ska bland annat ha varit någon form av vapen, verktyg som är vanliga att använda till att slå sönder exempelvis montrar med samt rånarluvor.

Dessutom hittade man tågbiljetter som skulle ta männen till Vimmerby.

– Dessa båda släpptes ett par dagar senare. Man fick aldrig fram några egentliga uppgifter om vad de skulle göra i Vimmerby, säger kammaråklagare Kjell Jannesson.

Har ni på något sätt kunnat koppla dessa personer till guldsmedsrånet i Vimmerby ett par veckor senare?

– Det är inget jag vill kommentera.

Fler kopplingar till Skåne

Sammanträffande eller inte, men kopplingarna mellan den skånska staden och guldsmedsbutiken i Vimmerby stannar inte där. Utan polisen har även utrett en annan händelse för att se om den har något med rånet att göra.

Den 29 april stals nämligen en mängd smycken från guldsmedsbutiken i Vimmerby.

En av de dömda för det brottet är en kvinna i 25-årsåldern som är skriven i samma skånska kommun som de båda männen som misstänktes för förberedelse till rån greps i.

–  Det stämmer att det är en person som har dömts för detta som bor i samma skånska stad, men vi vet inte om det har någon koppling till rånet. Personen var tillfälligt boende i Vimmerby när stölden skedde, berättar Kjell Jannesson.

"Tar steg framåt"

Det har också framkommit uppgifter om att gärningsman nummer två vid rånet eventuellt ska ha uppehållit sig hos bekanta i Vimmerby vid tiden precis efter rånet, och att det är anledningen till att han slapp undan polisens nät. Men det är inget Kjell Jannesson kan kommentera.

– Det är inget vi vet något om, säger han.

Har ni gjort framsteg i jakten på den andre misstänkte rånaren?

– Det kan jag inte kommentera. Men rent generellt kan jag säga att vi under utredningens gång tar steg framåt.

Har ni identifierat honom, så ni vet vem det är?

– Det är inte heller något jag kan säga någonting om.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt